{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izlozba projekata jednog od najznacajnijih biroa za arhitekturu na svijetu

S
13.12.2007. u 13:22
0
0
Izlozba projekata jednog od najznacajnijih biroa za arhitekturu na svijetu
0
Izlozba projekata jednog od najznacajnijih biroa za arhitekturu na svijetu
U bečkom Muzeju primjenjenih umjetnosti (MAK) 12. decembra je otvorena izložba biroa za arhitekturu COOP HIMMELB(L)AU pod nazivom "Beyond the Blue“, koja će trajati do 11. maja 2008. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Himmelblau u prevodu znači "boja neba“, no osnovno načelo biroa nije boja neba, već ideja da arhitektura dostigne lakoću i fleksibilnost oblaka, sežući pri tome u nebeske visine (Himmelbau). Ovim motom biro COOP HIMMELB(L)AU je još 1968. započeo svoj rad, ciji su rezulati 40-godišnjeg rada i iskustva, ali i novi projekti prezentirani na istoimenoj izlozbi u MAK-u.

U središtu izložbe je ogromna plaketa sa 170 modela, odabranih internacionalnih projekata dotičnog bečkog biroa za arhitekturu. Svjetlosne projekcije te direktan i slobodan pristup pojedinačnim modelima, posjetiocu omogućavaju nesvakidanšnji uvid u dizajn objekata i specifičan osjećaj za prostorno uređenje.

Na osnovu modela, skica, crteza i animacija prikazan je domet ljudske mašte i njena moguća realizacija.

BMW svijet u Münchenu, koji je otvoren 17. oktobra ove godine, najpoznatiji je primjer nesvakdiašnjeg koncepta izgradnje i dizajna biroa COOP HIMMElB(L)AU. Skoro 15.000 m2 stakla, betona i čelika na dvanaest stubova, uzdiže se na visinu od 28 m.
Glavno sjedište Evropske centralne banke u Frankfurtu, koje će biti završeno do 2011., takodjer je djelo ovog renomiranog bečkog biroa. U fazi realizacije su i drugi projekti poput poslovnog centra u Juznoj Koreji (2009), zatim tzv. House of Music u Alborgu (Danska, 2009) te Musee des Confluences u Lyonu (2008).

Nekonvencionalne, inovativne kreacije biroa COOP HIMMELB(L)AU su također uspješno plasirane na američko tržiste. Još 1988. godine u Los Angelesu je otvoren biro, a u izgradnji je već i nekoliko projekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: