{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izlozba projekata jednog od najznacajnijih biroa za arhitekturu na svijetu

S
13.12.2007. u 13:22
0
0
Izlozba projekata jednog od najznacajnijih biroa za arhitekturu na svijetu
0
Izlozba projekata jednog od najznacajnijih biroa za arhitekturu na svijetu
U bečkom Muzeju primjenjenih umjetnosti (MAK) 12. decembra je otvorena izložba biroa za arhitekturu COOP HIMMELB(L)AU pod nazivom "Beyond the Blue“, koja će trajati do 11. maja 2008. godine.
Himmelblau u prevodu znači "boja neba“, no osnovno načelo biroa nije boja neba, već ideja da arhitektura dostigne lakoću i fleksibilnost oblaka, sežući pri tome u nebeske visine (Himmelbau). Ovim motom biro COOP HIMMELB(L)AU je još 1968. započeo svoj rad, ciji su rezulati 40-godišnjeg rada i iskustva, ali i novi projekti prezentirani na istoimenoj izlozbi u MAK-u.

U središtu izložbe je ogromna plaketa sa 170 modela, odabranih internacionalnih projekata dotičnog bečkog biroa za arhitekturu. Svjetlosne projekcije te direktan i slobodan pristup pojedinačnim modelima, posjetiocu omogućavaju nesvakidanšnji uvid u dizajn objekata i specifičan osjećaj za prostorno uređenje.

Na osnovu modela, skica, crteza i animacija prikazan je domet ljudske mašte i njena moguća realizacija.

BMW svijet u Münchenu, koji je otvoren 17. oktobra ove godine, najpoznatiji je primjer nesvakdiašnjeg koncepta izgradnje i dizajna biroa COOP HIMMElB(L)AU. Skoro 15.000 m2 stakla, betona i čelika na dvanaest stubova, uzdiže se na visinu od 28 m.
Glavno sjedište Evropske centralne banke u Frankfurtu, koje će biti završeno do 2011., takodjer je djelo ovog renomiranog bečkog biroa. U fazi realizacije su i drugi projekti poput poslovnog centra u Juznoj Koreji (2009), zatim tzv. House of Music u Alborgu (Danska, 2009) te Musee des Confluences u Lyonu (2008).

Nekonvencionalne, inovativne kreacije biroa COOP HIMMELB(L)AU su također uspješno plasirane na američko tržiste. Još 1988. godine u Los Angelesu je otvoren biro, a u izgradnji je već i nekoliko projekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: