Svjedočenja o ratu
1

Izložba "Progovara(j)mo" Muzeja ratnog djetinjstva u Mostaru i Beogradu

I. S.
Muzej ratnog djetinjstva je u junu u Sarajevu predstavio privremenu izložbu "Progovara(j)mo" ("Speaking Out"), a ove jeseni javnost će je moći posjetiti u Mostaru (20. septembra) i Beogradu (2. oktobra).

Izložba je u cijelosti posvećena, ali i ko-producirana sa preživjelima i djecom rođenom zbog rata, te za cilj ima da ukaže na višestruke probleme s kojima se ove osobe suočavaju. Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti radove preživjelih nastale metodom mapiranja tijela, lične predmete djece rođene zbog rata, kao i isječke iz videosvjedočenja preživjelih i djece.

Izložba u Mostaru bit će postavljena u Centru za kulturu Mostar (ul. Rade Bitange 13) i otvorena od 20. do 27. septembra. Ulaz je besplatan, a zainteresirani mogu posjetiti izložbu svaki dan od 11 do 19 sati.

Predstavljanje izložbe "Progovara(j)mo" u Endžio HAB-u u Beogradu od 2. do 8. oktobra dio je tematske sedmice posvećene problemu seksualnog nasilja u ratu, a koja se provodi u okviru projekta "Jačanje glasova žena pogođenih ratnim seksualnim i rodno zasnovanim nasiljem na Zapadnom Balkanu".

U implementaciji ovog projekta učestvuju Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija, Viva Žene Tuzla, Medica Zenica, Medica Djakova, Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Autonomni ženski centar i Žene u crnom Srbija, uz podršku Medica Mondiale, Engagement Global i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Muzej ratnog djetinjstva i partneri pozivaju javnost da posjeti izložbu "Progovara(j)mo" i na taj način iskaže podršku svim osobama koje su preživjele ratno seksualno nasilje i djeci rođenoj zbog rata.

Izložba je producirana u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, te uz podršku Britanske ambasade u Sarajevu.