Historijski muzej BiH
0

Izložba povodom 820 godina Povelje bana Kulina

FENA
Povodom obilježavanja 820 godina od izdavanja povelje bana Kulina sinoć je u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu otvorena tematska izložba pod nazivom "Ja, ban bosanski Kulin", kustosice Elme Hašimbegović.

Godišnjica izdavanja povelje (1189.- 2009.) povod je izložbi posvećenoj jednoj od najvažnijih ličnosti bosanskohercegovačke historije - banu Kulinu (1180. -1204.) i najstarijem sačuvanom pravnom dokumentu bosanske kancelarije - poveljom koju je on izdao Dubrovniku 29. augusta 1189. godine.

Centralni eksponat izložbe je povelja, koja, kako je rečeno, sama za sebe pruža mnogo dragocjenih podataka. Na izložbi je ona raščlanjena i segment po segment analizirana s istaknutim detaljima o kojima dokument svjedoči.

Izložbu je otvorio prof. dr. Dubravko Lovrenović, a u muzičko- poetskom dijelu programa sudjelovala je Nada Đurevska, Amra Daka, te Amir Šehić.

Izložba će biti otvorena mjesec dana. Posjetioci će, kroz autentični historijski izvor, crpiti znanja o srednjovjekovnoj Bosni i njenom vladaru, ali i razvijati potrebne vještine za kritičko čitanje izvora (čitanje ćiriličnih dokumenata, analiza diplomatičnih izvora).

Nakon Sarajeva, izložba će biti postavljena u većini bh. gradova, te inozemstvu.

Originalna Povelja Kulina bana čuva se u biblioteci u Sant Petesburgu, dok se dva prepisa tog dokumenta nalaze u arhivi Dubrovnika.