Arhiv FBiH
10

Izložba povodom 70 godina Rezolucije Informbiroa: Dan kada je Tito rekao "ne" Staljinu

FENA
Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine je povodom 70 godina Rezolucije Informbiroa organizovao izložbu koja govori o tom značajnom periodu za bivšu Jugoslaviju.

Na današnji dan 28. juna 1948. godine Staljin i rukovodstvo SSSR-a optužili su Komunističku partiju Jugoslavije za nepravilnu unutrašnju i vanjsku politiku, tj. za odstupanje od marksizma /lenjinizma.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Tada, 28. juna, nakon optuženičkog pisma koje stiže iz Moskve uslijedio je jugoslavenski odgovor Staljinu, poznat i kao historijsko NE.

Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije politika Informbiroa je poražena pedesetih godina prošlog stoljeća.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Autor izložbe, direktor Arhiva Federacije BiH Ademir Jerković rekao je da se izložba sastoji od devet panoa na kojima je jasno kazana historija Informbiroa - borba naroda tadašnje Jugoslavije za slobodu i na kraju pobjeda jugoslavenske države.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Jerković je istaknuo da je ova izložba važna zato što govori o zajedničkim naporima svih građana, naroda Bosne i Hercegovine, Jugoslavije, da izađu iz teškoća, za razliku od današnjeg vremena. Prilikom otvaranja izložbe osvrnuo se na period Rezolucije Informbiroa, teškoće s kojima se tadašnja Jugoslavija susretala, pomirenjem kao i o ulozi Jugoslavije na međunarodnoj sceni do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Izložba je podsjećanje na slavne dane prošlosti kad smo hodili uspravno, a mladima nauk kako da prevladaju međunacionalne podjele i žive dostojanstveno", rekao je Jerković na otvaranju izložbe.