{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba povodom 65. godišnjice oslobođenja od fašizma

F
15.9.2009. u 11:27
0
13
Izložba povodom 65. godišnjice oslobođenja od fašizma
0
Izložba povodom 65. godišnjice oslobođenja od fašizma
Fatmir Alispahić
Fatmir Alispahić priredio je "cyber izložbu" povodom 65. godišnjice oslobođenja Tuzle od fašizma, 17. septembra 1944., pod nazivom "Tuzla u Drugom svjetskom ratu".
Iako su posljednjih godina u svijetu posjetitelji virtualnih muzeja pretekli broj posjetitelja fizičkih muzeja, u BiH virtualni muzeji i cyber izložbe predstavljaju medijski novitet. Stoga je Alispahićeva izložba istovremeno promocija novog medija, i promocija antifašističke historije Tuzle.

"Moj cilj je bio da Tuzlacima u povodu 65. godišnjice oslobođenja poklonim jednu inovativnu prezentaciju slavne antifašističke povijesti, ali i da ukažem na potencijal cyber prezentacije", kazao je Alispahić.

Izložba sadrži jedan uvodni tekst sa osnovnim informacijama o ratnoj Tuzli, te 20-tak fotografija sa potpisima, čiji je cilj da vizueliziraju sliku Tuzle u Drugom svjetskom ratu,

Posebno poglavlje izložbe bit će "umjetnička svjedočenja", gdje će biti izložena likovna djela Ismeta Mujezinovića, ali i tekstovi Meše Selimovića, Rodoljuba Čolakovića, Mome Peleša i drugih koji su pisali o oslobođenju Tuzle, dok će izložba vremenom biti multimedijalizirana, tako što će u nju uvrstiti i video svjedočenja učesnika bitke za oslobođenje Tuzle.

Alispahić najavljuje da će naredne godine povodom 90. godišnjice Husinske bune, prirediti cyber izložbu o ovom historijskom događaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: