Tuzla
0

Izložba povodom 65. godišnjice oslobođenja od fašizma

FENA
Fatmir Alispahić
Fatmir Alispahić
Fatmir Alispahić priredio je "cyber izložbu" povodom 65. godišnjice oslobođenja Tuzle od fašizma, 17. septembra 1944., pod nazivom "Tuzla u Drugom svjetskom ratu".

Iako su posljednjih godina u svijetu posjetitelji virtualnih muzeja pretekli broj posjetitelja fizičkih muzeja, u BiH virtualni muzeji i cyber izložbe predstavljaju medijski novitet. Stoga je Alispahićeva izložba istovremeno promocija novog medija, i promocija antifašističke historije Tuzle.

"Moj cilj je bio da Tuzlacima u povodu 65. godišnjice oslobođenja poklonim jednu inovativnu prezentaciju slavne antifašističke povijesti, ali i da ukažem na potencijal cyber prezentacije", kazao je Alispahić.

Izložba sadrži jedan uvodni tekst sa osnovnim informacijama o ratnoj Tuzli, te 20-tak fotografija sa potpisima, čiji je cilj da vizueliziraju sliku Tuzle u Drugom svjetskom ratu,

Posebno poglavlje izložbe bit će "umjetnička svjedočenja", gdje će biti izložena likovna djela Ismeta Mujezinovića, ali i tekstovi Meše Selimovića, Rodoljuba Čolakovića, Mome Peleša i drugih koji su pisali o oslobođenju Tuzle, dok će izložba vremenom biti multimedijalizirana, tako što će u nju uvrstiti i video svjedočenja učesnika bitke za oslobođenje Tuzle.

Alispahić najavljuje da će naredne godine povodom 90. godišnjice Husinske bune, prirediti cyber izložbu o ovom historijskom događaju.