"Heroj Valter"
31

Izložba posvećena Vladimiru Periću Valteru od 5. aprila u Despića kući

Klix.ba
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, i 100 godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića Valtera, Muzej Sarajeva 5. aprila u Despića kući otvara izložbu "Heroj Valter" koja je posvećena narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru.

Izložbena postavka posvećena heroju Valteru sadrži njegove lične predmete, fotografije iz perioda Drugog svjetskog rata i prikazuje situaciju u Sarajevu i okolini za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Svečano otvaranje izložbe "Heroj Valter" autora višeg kustosa muzeja Igora Radovanovića bit će upriličeno u depandansu Muzeja Sarajeva, Despića kući, u petak, 5. aprila, u 14 sati.

Vladimir Perić Valter je rođen 28. decembra 1919. godine u Prijepolju. Poslije završenog školovanja u Beogradu se zapošljava se u Hipotekarnoj banci. Zbog aktivnog učešća u radničkom pokretu, početkom 1940. godine prebačen je u filijalu Hipotekarne banke u Sarajevu gdje se pridružio se Komunističkoj partiji. Od jeseni 1943. godine pa do svoje smrti bio je na čelu pokreta otpora u gradu Sarajevu. Poginuo je u noći između 5. na 6. aprila 1945. godine u blizini Električne centrale na Skenderiji. Narodnim herojem proglašen je 24. jula 1953. godine.

Izložba će biti otvorena za posjetioce tokom cijele godine.