|

Izložba posvećena Vladimiru Periću Valteru od 5. aprila u Despića kući

Izložba posvećena Vladimiru Periću Valteru od 5. aprila u Despića kući
31
Klix.ba
2.4.2019. u 15:37
14
komentara
31

dijeljenja
Izložba posvećena Vladimiru Periću Valteru od 5. aprila u Despića kući
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, i 100 godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića Valtera, Muzej Sarajeva 5. aprila u Despića kući otvara izložbu "Heroj Valter" koja je posvećena narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru.
Izložbena postavka posvećena heroju Valteru sadrži njegove lične predmete, fotografije iz perioda Drugog svjetskog rata i prikazuje situaciju u Sarajevu i okolini za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Svečano otvaranje izložbe "Heroj Valter" autora višeg kustosa muzeja Igora Radovanovića bit će upriličeno u depandansu Muzeja Sarajeva, Despića kući, u petak, 5. aprila, u 14 sati.

Vladimir Perić Valter je rođen 28. decembra 1919. godine u Prijepolju. Poslije završenog školovanja u Beogradu se zapošljava se u Hipotekarnoj banci. Zbog aktivnog učešća u radničkom pokretu, početkom 1940. godine prebačen je u filijalu Hipotekarne banke u Sarajevu gdje se pridružio se Komunističkoj partiji. Od jeseni 1943. godine pa do svoje smrti bio je na čelu pokreta otpora u gradu Sarajevu. Poginuo je u noći između 5. na 6. aprila 1945. godine u blizini Električne centrale na Skenderiji. Narodnim herojem proglašen je 24. jula 1953. godine.

Izložba će biti otvorena za posjetioce tokom cijele godine.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...