Kultura
5

Izložba posvećena Simi Milutinoviću Sarajliji

FENA
Povodom 200. godišnjice objavljivanja prve pjesme Simeona Sime Milutinovića Sarajlije i 223. godišnjice njegova rođenja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, 17. oktobra će biti otvorena izložba "Pjesnik nebom osijani".

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti nalazi se u ulici koja nosi ime upravo Sime Milutinovića Sarajlije.

Autorica izložbe o Simi Milutinoviću Sarajliji je dr. Jelena Janjić iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, iz Banje Luke.

Pjesnik, istoriograf, sakupljač narodnih pjesama, prevodilac, izdavač, ustanik, učitelj beogradske Velike škole, sekretar vladike Petra I Petrovića i povrh svega Njegošev učitelj, Simeon Sima Milutinović, koji je s ponosom isticao da je Sarajlija, rođen je u nekadašnjoj sarajevskoj Ajas-pašinoj mahali, na desnoj obali Miljacke, u Čikma-sokaku (sada Tekija-čikma), 3. oktobra 1791. godine.

Školovao se u Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima i Lajpcigu.

Smatrajući život i djelo Sime Milutinovića nedovoljno istraženim dr. Jelena Janjić je preuzela temeljito istraživanje, ponajprije u pjesnikovoj zaostavštini u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, fondovima Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjoj Luci, te u drugim zbirkama i fondovima.

Osim izložbe o kojoj je riječ, rezultat tog rada je i do sada najpotpunija bibliografija Milutinovićevih radova.

Za naslov izložbe autorica je odabrala stih iz Njegoševe posvete Milutinoviću, koja stoji ispred djela Luča mikrokozma.