|

Izložba posvećena Riki Levi, najpoznatijoj balerini iz Sarajeva otvara jubilarno, 10. izdanje Balet Festa

Izložba posvećena Riki Levi, najpoznatijoj balerini iz Sarajeva otvara jubilarno, 10. izdanje Balet Festa
11
E. Sk.
5.9.2019. u 15:23
8
komentara
11

dijeljenja
Izložba posvećena Riki Levi, najpoznatijoj balerini iz Sarajeva otvara jubilarno, 10. izdanje Balet Festa Edina Papo (Foto: D.Ć./Klix.ba)
Ovogodišnje jubilarno, deseto izdanje Balet Festa, koje se održava će od 19. do 25. septembra, otvorit će izložba posvećena Riki Levi, najpoznatijoj balerini iz Sarajeva između dva svjetska rata i nakon Drugog svjetskog rata.
Edina Papo, direktorica Balet Festa, na konferenciji za medije koja je održana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo, poručila je da je ovaj festival, iako mali, iznimno važan u kulturnom životu naše zemlje. U deset godina postojanja, na festivalu su, osim predstava, održane i brojne izložbe, radionice i stručni skupovi.

Riki Levi je rasla u tradicionalnoj sefardskoj porodici u kojoj su sve kćerke bile izuzetno kreativne i nadarene. S obirom da Sarajevo u to vrijeme nije imalo pozorište, Riki Levi je angažman pronašla u Beogradu, no uvijek se vraćala svom rodnom gradu. Tražila je da joj na nadgrobnom spomeniku piše Sanjam Sarajevo.U čast prve profesionalne balerine iz Sarajeva, ovogodišnje Balet Fest predstavlja izložbu u okviru u koje će se održati i performans. Otvaranje je na programu 19. septembra u Galeriji Novi Hram.

Flamenko umjetnost bit će predstavljena 20. septembra kroz umjetnost Španske koreografkinje, plesačice i pjevačice Pilar Andujar. Gosti festivala su i Bitef Dance Company, koji u Sarajevo dolaze s predstavom za djecu i mlade "Carevo novo odelo". Koreografkinja je Dijana Volarev, a predstava je na programu 23. septembra.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...