Galerija Novi Hram
71

Izložba posvećana prvoj profesionalnoj balerini iz Sarajeva Riki Levi otvara Balet Fest

E. Lj.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Izložbom velikog formata posvećenoj Riki Levi, prvoj profesionalnoj balerini iz Sarajeva i primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu, otvara jubilarno deseto izdanje Balet Festa.

Direktorica Balet Festa Edina Papo podsjetila je na značaj koji Riki Levi ima u historiji umjetnosti baleta BiH.

"Riki Levi je posebna persona u odrastanju mnogih balerina i umjetnika baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. U periodu kada je ona radila u Sarajevu nije postojao profesionalni ansambl baleta, niti je Narodno pozorište Sarajevo postojalo u smislu u kojem postoji danas. Svoju karijeru započela je u društvu La Benevolencija kao radoznalo djevojče, školovala se u zagrebu i Beču, što je za to vrijeme veliki uspjeh, a profesionalnu karijeru ostvarila je u Narodnom pozorištu Beograf", ispričala je Papo.

Edina Papo (Foto: T. S./Klix.ba)
Edina Papo (Foto: T. S./Klix.ba)

Dodala je kako Riki Levi nikada nije zaboravila rodno Sarajevo u kojem je često gostovala.

"Mi smo stavili akcent na Riki Levi, jer je ona prva koja se u BiH popela na vrhove prstiju i dala svima do znanja da umjetnost baleta nije privilegija bogatih, već univerzalna umjetnost. Izvori historije umjetnosti baleta u BiH su skromni, no ona je veoma bogata. Ovo je početak istraživanja naših početaka, ali i veliki doprinos onoga što će se u budućnosti zvati historija umjetnosti baleta u BiH", poručila je Papo.

Mihajlo Atijas (Foto: T. S./Klix.ba)
Mihajlo Atijas (Foto: T. S./Klix.ba)

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 19. septembra, u Galeriji Novi hram u Sarajevu.

"Čast nam je ustupiti naše prostore Balet Festu Sarajevo. Riki Levi je osoba koja je ostavila veliki trag na polju baleta i umjetnosti općenito, a nama je pripala čast da predstavimo postavku velikog formata posvećenu njoj". rekao je voditelj galerije Novi hram Mihajlo Atijas.

Elma Alić-Šobot (Foto: T. S./Klix.ba)
Elma Alić-Šobot (Foto: T. S./Klix.ba)

Istog dana u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo bit će otvorena izložba "Umjetnost Homo Ludensa" akademske kiparice Elme Alić-Šobot kojim autorica kroz skulpture prikazuje umjetnost plesa.

"Ja se inače bavim skulpturom, ženskom figurom, ali mi je bio izazov napraviti skulpturu balerine. Predstavit ću šest skulptura koje su urađene u mom maniru. Bilo je specifično raditi skulpturu balerina u pokretu i postaviti to u prostoru", rekla je Alić-Šobot.

Balet Fest Sarajevo bit će održan od 19. do 25. septembra.