Drugo lice Egipta
11

Izložba ponovo ulila nadu u Egipat pokazujući utjecaj drevne kulture na savremenu umjetnost

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Slike vrhunskih egipatskih umjetnika dijelile su ove nedjelje zidni prostor sa hijeroglifima i faraonskim relikvijama u Egipatskom muzeju, na izložbi u Kairu, na kojoj je istaknut drevni utjecaj na savremenu umjetnost, piše AFP.

Umjetnici, intelektualci i ambasadori iz cijelog svijeta prisustvovali su u subotu uveče otvaranju događaja "Noć umjetnosti u Egipatskom muzeju", koju je organizovala privatna organizacija Art D'Egypte.

Izložba će u muzeju na kairovom trgu Tahrir biti otvorena za javnost do utorka.

"Željeli smo da istaknemo vezu između savremene umjetnosti i drevne egipatske faraonske umjetnosti", izjavila je Nadine Abdel Ghaffar, osnivačica Art D'Egypte.

Moderne slike uključuju apstraktne portrete i druge radove istaknutih egipatskih umjetnika, kao što su Adel El Siwi, Mohamed Abla, Ghada Amer, Farouk Hosny i Hoda Lotfi.

"Ova inicijativa pokazuje da umjetnička kreativnost obuhvata milenijume do danas" rekao je Abla, koji je izložio pet slika, koje odražavaju drevne egipatske utjecaje.

Foto: AFP
Foto: AFP

Uz izložbu su uključeni i interaktivni seminari o drevnoj egipatskoj umjetnosti i njegovi utjecaji na savremene umjetnike.

Posjetioci su čekali u dugačkim redovima ispred ulaza, dok su dvorane u unutrašnjosti bile pune stranih turista i domaćina, uključujući učenike na školskim izletima.

Međutim, proterivanje Mubaraka je otkrilo godine političkih previranja i poslalo turističke brojeve.