OKC Abrašević
0

Izložba "Počelo je u Poljskoj 1989-2009"

FENA
Uz podršku Ambasade Republike Poljske u Sarajevu, a u povodu dvadesetogodišnjice pada komunizma i oslobođenja Središnje Evrope, Abrašević iz Mostara predstavlja izložbu koja se sastoji iz dokumentarnih fotografija koje ilustriraju najvažnije političke događaje u Poljskoj 80-ih godina te originalnih političkih plakata i fotografije pod nazivom "Počelo je u Poljskoj 1989-2009” iz privatne zbirke poljskog konzula u Sarajevu.

Godine 1989. desili su se prijelomni događaji koji su ne samo promijenili Poljsku nego i Čehoslovačku, Mađarsku, Istočnu Njemačku. U Poljskoj su organizirani izbori na kojima se društvo odlučno opredijelilo za odbacivanje komunističkog sistema. Formirana je vlada na čelu s Tadeuszom Mazowieckim, prvim neokomunističkim premijerom u tom dijelu Evrope.

Uspjeh koji je Poljska postigla simboliziraju u svijetu ličnosti pape Ivana Pavla II, dobitnika Nobelove nagrade za mir Lecha Walese i ekonomiste Leszeka Balcerowicza. Njegov početak bio je radnički štrajk u Brodogradilištu Lenjina u Gdanjsku u augustu 1980. i nastankom pokreta "Solidarnost".

Kako je saopćeno iz Abraševića, izložba će biti otvorena 29. septembra i trajat će do 5. oktobra.