Kultura
0

Izložba "Osvojena tajna" povodom 90. godišnjice rođenja Maka Dizdara

FENA
Na dan rođenja Maka Dizdara, 17. oktobra, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH priredit će u Galeriji "Mak" izložbu "Osvojena tajna" posvećenu životu i djelu tog bh. pjesnika povodom 90 godina od njegovog rođenja (1917-2007).

Izložbu će u 13 sati otvoriti prof. dr. Sulejman Bosto.

Iz bogate pjesnikove ostavštine pohranjene u Muzeju, bit će izdvojeni najznačajniji eksponati koji dokumentirano govore o životnom i književnom putu jednog od najznačajnijih pjesnika Bosne i Hercegovine.

Mak Dizdar je iz srednjovjekovne Bosne iznio duh našeg čovjeka u naše vrijeme, potvrđujući njegovu univerzalnu misao o životu, prolaznosti i smrti - koja nije kraj nego putovanje u vječnost, navodi se u saopćenju Muzeja.

Pored originalnih rukopisa, prepiske, fotografija, dokumenata i knjiga, bit će predstavljena i mala antologija njegovih pjesama koje je svojevremeno ispisao rukom slikar Vlado Vojnović.

Posebno likovno obogaćenje izložbe predstavljaju i grafički listovi akademika Dževada Hoze koji je trajnu inspiraciju našao i Dizdarevoj zbirci "Kameni spavač".

Autor kataloga i izložbe, koja će biti otvorena do 7. novembra, jeste muzejski savjetnik i njegov direktor Medhija Maglajlić.