U okviru Sarajevske zime
2

Izložba "Orkestar" autorice Tatjane Burzanović otvorena je u galeriji Mak u Sarajevu

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Izložba "Orkestar" autorice Tatjane Burzanović otvorena je danas u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

Riječ je o tridesetak ilustracija inspiriranih poezijom bh. književnika Alije Dubočanina, a sama izložba nazvana je prema njegovoj istoimenoj knjizi.

Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić, direktor Festivala "Sarajevska zima" i Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne I Hercegovine.

Spahić naglašava da se radi o jedanom izuzetanom znaku prijateljstva, povezanosti i obostrane inspiracije u likovnom stvaralaštvu Tatjane Burzanović i Alije Dubočanina.

"Djelo koje ovdje imamo danas je kroz čitav život i obrazovanje Tatjane Burzanović prisutno i na Likovnoj akademiji u Sarajevu i kroz magistarski rad i doktorsku disertaciju", kazao je.

Izložbu smo uradili u čast Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

"Ključ u našem društvu i svijetu činjenica da je autorsko pravo neporecivo i da je to ono što nas zapravo drži kada je riječ o kulturi, umjetnosti pa i nauci. Knjiga koja je oblikovala živote svih nas daje nam šansku da, i pored internet kulture, se vraćamo piscima kao što je Alija Dubočanin. Da njegovim likom i djelom obilježavamo vrijeme u kojem živimo i da kažemo da bi ulice, škole i grad bili bogatiji kada bi nosile imena pisaca kao što je Alija Dubočanini", kazao je.

Hajdarević osim osvrta na izložbu, prisjetio se lika i djela Alije Dubočanina.

"Iznenađen sam i sretan što je jedna umjetnica uspjela čitajući poziju Alije Dubočanina da svoja zapažanja prenese na likovne radove. Ovdje su se srele dvije umjetnosti, likovna i poezija. Burzinović je na osnovu pjesama, pojedinih stihova, pjesničkih senzacija iz vlastitog iskustva uspjela da likovno predstavi svijet koji je u sebi nosio Alija Dubočanin", kazao je.

Hajdarević je čestitao Muzeju književnosti i pozivao umjetnike da pokušaju na ovaj način, u jednom nesretnom vremenu, povezivati poeziju i likovnu umjetnost.