{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba omota kompanije Penguin Books stigla i u Sarajevo

8.9.2013. u 15:30
10
1
Izložba omota kompanije Penguin Books stigla i u Sarajevo
10
U organizaciji SOS Dizajn Festivala, u Sarajevu će na Akademiji likovnih umjetnosti u ponedjeljak, u 19 sati i 30 minuta, biti otvorena izložba Penguin Book Covers – izložba najzanimljivijih omota Penguin izdanja u proteklih deset godina.
U cilju odavanja počasti sedamdeset petom rođendanu kompanije Penguin Books, njihov dugogodišnji kreativni direktor Paul Buckley je odabrao 75 omota knjiga koje predstavljaju ono najbolje što je Penguin izdao u prethodnoj deceniji istraživši tok dizajna i procesa istog svake knjige. Izložba će biti otvorena do 16. septembra 2013.

Ovaj izbor omota knjiga je objavljen u knjizi Penguin 75: Designers, Authors, Commentary (the good, the bad...) koja je izdana 2010. godine. Prvu izložbu Penguin 75 je organizirao Emzin Institut i Penguin Group. “SOS Dizajn Festival se zahvaljuje gospodinu Mirku Iliću, koji je zaslužan za dolazak ovako značajne izložbe u Sarajevo i Paul Buckleyu koji je dizajnirao plakate za izložbu”, istakla je Sanja Planinić, jedna od organizatorica objasnivši da će sarajevskoj publici biti predstavljena nova verzija izložbe sa novim omotima knjiga kompanije Penguin Group USA. Izložbu ne čine samo korice, nego i jednostavne i komplikovane, tragične i komične priče koje se kriju u dizajnu koji stoji iza knjiga.

Ona opisuje psihologiju koja je pomogla pri odabiru korica i naslovnica između 20 drugih predloženih korica. Šta je bilo uspješno, a šta nije? O čemu je dizajner ili ilustrator razmišljao? Šta autor misli? Sam projekt sadrži i komentare i doprinose Paul Austera, Nicholas Blechmana, David Byrnea, Brian Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanif Kureishi, Roseanne Serra, Art Spiegelmana, Ruben Toleda, Tomer Hanuka, Paul Sahre, Chris Ware, i mnogi drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguin predstavnika.

Paul Buckley je potpredsjednik i izvršni kreativni direktor Penguin Group USA. On vodi veliki tim dizajnera i art direktora i nadležan je za Penguin, Viking, Penguin Press, Portfolio and Sentinel izdanja. Radeći sa nekim od najtalentovanijih autora, dizajnera, fotografa, tipografa, slikara i ilustratora u Americi i šire, on i njegov tim kreiraju 600 omota za knjige godišnje. Njihov mnogo puta nagrađivani rad može se vidjeti u mnogim časopisima i dizajn godišnjacima.

"Zadovoljstvo mi je pozvati publiku na Penguin Book Covers izložbu kao svojevrsnu najavu svega što spremamo za 2. SOS Dizajn Festival koji će se održati od 09. do 13. oktobra ove godine i koji s nestrpljenjem očekujemo", najavila je Planinić, koja je i jedna od osnivačica Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: