Kultura
0

Izložba o slovenskim dramskim umjetnicima u Sarajevu

Sarajevo-X
Dan reformacije se u Sloveniji se slavi kao praznik koji podsjeća na početak pisane riječi na slovenskom jeziku. Time se odaje počast Primožu Trubaru – koji je još 1550. godine izdao prve knjige na slovenskom jeziku.

Slovensko kulturno društvo «Cankar» će na sam Dan reformacije, u nedjelju 31.oktobra u 18 sati upriličiti otvaranje dokumentacijske izložbe «Slovenski dramski umjetnici na sarajevskoj pozorišnoj sceni». Izložba će biti postavljena u Galeriji MAK.

Autor ove izložbe je Amina Abdičević, viši kustos Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ova izložba predstavlja materijale i podatke o Slovencima, dramskim umjetnicima – autorima, rediteljima, izvođačima, scenografima i kostimografima koji su djelovali u Sarajevu i time ostavili svoj pečat u kulturnom životu ovoga grada.

U prikupljanju materijala sudjelovali su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društvo pisaca Slovenije, Akademija za pozorište i film pri Univerzitetu u Ljubljani i Dom kulture Velenje.

Finansijsku potporu ovom projektu dalo je Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije, Ured za Slovence u zamejstvu i po svijetu pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije, zatim Gorenje d.o.o. i Merkator Sarajevo.