Zemaljski muzej BiH
0

Izložba o igračkama i igrama iz cijele BiH

FENA
U cilju osvjetljavanja gotovo zaboravljenog svijeta različitih vrsta tradicionalnih dječijih igračaka i igara iz svih krajeva BiH, u Zemaljskom muzeju BiH 7. februara će prvog dana ovogodišnjeg Festivala "Sarajevska zima" biti otvorena izložba "U svijetu igre" autora i kustosa Etnološkog odjeljenja tog muzeja Ernisa Šljive.

Šljivo je istaknuo danas za Fenu da je riječ o igračkama koje se čuvaju u kolekciji Etnologije Zemaljskog muzeja BiH.

Izložbom će biti predstavljena kolekcija od 242 eksponata igračaka koje su u upotrebi na ovom tlu bile u periodu poslije Drugog svjetskog rata, pa sve do 80-ih godina prošlog stoljeća.

"Riječ je uglavnom o igračkama koje su djeca sama izradila od različitih materijala do kojih su mogli doći u svom okruženju, kao što su drvo, šišarke, komadići tkanina, čepovi od boca i drugi materijali", istaknuo je Šljivo.

U namjeri da se osvijetli razvoj igre i igračaka od najranijih vremena do danas, jedan dio postavke činit će i najstarije igračke na tlu BiH. To su igračke nastale u prahistorijskom periodu koje odražavaju način života i materijalno-duhovnu kulturu vremena u kojem su nastale.

Šljivo najavljuje da će posjetioci moći pogledati i dio postavke sa savremenim igračkama kojoj je cilj ukazati na snažan uticaj industrijalizacije u svijetu dječijih igračaka, te upotrebu različitih materijala masovne proizvodnje za njihovu izradu.

Postavka će također biti upotpunjena predstavljanjem tradicionalnih dječijih igara i brojalica, od kojih su mnoge danas zaboravljene. "Igra biljaka", "igra mačke i miša" te "igra škole", samo su neke od njih.

Muzejska kolekcija obuhvata više od 3.000 zapisa tradicionalnih dječijih igara s prostora cijele BiH koji se čuvaju u folklornom odjeljku ovog muzeja.

U skladu s edukativnim akcentom izložbe, tokom njene višemjesečne postavke u Zemaljskom muzeju BiH bit će organizirane i različite radionice namijenjene djeci, u okviru kojih će mališani izrađivati igračke te učiti o kulturi stanovanja i življenja na ovim podnebljima.