Beč
0

Izložba o Chopinu u muzeju "Haus der Musik"

Sarajevo-x.com
Foto: APA
Foto: APA
"Chopin u Beču“ je naziv posebne izložbe u bečkom muzeju muzike "Haus der Musik". Povod ovoj izložbi je 200. rođendan poljskog umjetnika Frederika Chopina.

Tri grada odigrala su važnu i odlučujuću ulogu u Chopinovom životu (1810.-1849.): Varšava, Pariz i Beč. U Varšavi je odrastao i završio svoje umjetničko obrazovanje te stekao inspiraciju za svoja buduća stvaranja. Svoj talenat dalje je razvijao u Parizu gdje je i ostao da živi sve do svoje smrti. U periodu od 1829. do 1831. godine u Beču provodi ukupno devet mjeseci. Njegov talenat, vrlo značajan za dalji tok njegove karijere, je brzo otkriven u gradu na Dunavu. Međutim, naposljetku je ovaj sjajni kompozitor zbog političkih okolnosti ostao uskraćen za uspjeh i priznanje u Beču.

Izložba u "Haus der Musiku" je koncipirana kao priča bazirana na hronologiji događaja tokom Chopinovih bečkih godina. Kao osnov za to poslužila je obimna, višestruka korespondencija kompozitora. Preko 100 eksponata potiče iz zbirki Copinovog Instituta u Varšavi, iz arhiva slika Austrijske nacionalne biblioteke, Austrijskog pozorišnog muzeja i Bečkog muzeja. Fotografije, slike, muzičke note, plakati, pisma, novinski članci, isječci iz Chopinovog dnevnika pružit će jasnu sliku o različitim epizodama u Copinovom životu. Izložba je dopunjena nizom koncerata u njegovu čast. Između 19. juna i 28. avgusta svake subote bit će održavani ljetni koncerti. Chopinove kompozicije intepretirati će mladi međunarodni umjetnici.