|

Izložba o bogatstvu nematerijalnog nasljeđa Italije u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba o bogatstvu nematerijalnog nasljeđa Italije u Umjetničkoj galeriji BiH
9
E. Lj.
12.11.2019. u 15:30
0
komentara
9

dijeljenja
Izložba o bogatstvu nematerijalnog nasljeđa Italije u Umjetničkoj galeriji BiH Umjetnička galerija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH će u četvrtak, 14. novembra, u 19:30 sati biti otvorena izložba "Italija. (Ne)vidljive priče"
Ovaj izložbeni projekt organizuje Glocal Project Consulting u saradnji sa Centralnim institutom za demoetnoantropologiju i Muzej civilizacija iz Rima, a promoviše ga UNESCO i Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekt je zamišljen kao multi-senzorno putovanje u srce i dušu Italije te prikazuje bogatstvo nematerijalnog nasljeđa Italije i samu srž italijanstva. Kustosi izložbe su Micol Di Verolija i Dominique Lore.Izložba je ostvarena kao audio-vizualni polifon i omogućava posmatraču da uroni u nematerijalnu baštinu Italije. Postavka je sačinjena i od dokumentarnih videa, tradicionalne muzike i kuhinje ove zemlje. Vizuelni identitet ove postavke predstavljen je i kroz etnografske predmete, koji datiraju do 1900. godine, i predočavaju tradicionalnu, narodnu italijansku baštinu. Ovi predmeti: zviždaljke, igrice, pribor za jelo, prodajni znakovi uličnih prodavača i sl. još uvijek se ne smatraju arheološkim, ali takođe se ne mogu smatrati ni savremenim, sadrže značajan i zanimljiv narativni potencijal koji posmatraču omogućava da otkrije čari istorije. Završni dio izložbe ostvaruje se kroz vizuelno, kritičko i narativno iskustvo 15 savremenih italijanskih umjetnika, koji su inspiraciju pronašli u tradiciji i u sadašnjosti, zamišljajući moguću budućnost, osvrćući se na pitanje šta znači biti građanin zemlje u kojoj je, kao što kaže Aldo Palazzeschi, jedino prošlost aktuelna. Umjetnici dijele duboko razumijevanje za tradiciju, suočavajući se sa fizičkim i duhovnim aspektima nematerijalnog bogatstva.

Učesnici projekta su: Tommaso Cascella, Gaia Scaramella, Flavio Favelli, Dario Ghibaudo, Silvia Giambrone, Maria Lai, Francesco Lauretta, Davide Monaldi, Luana Perilli, Roxy in the box, Marinella Senatore, Angelo Marinelli, Giuseppe Stampone, Sergio Tumminello, Zaelia Bishop.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.