Na Dan žena
0

Izložba o bh. umjetnicama u NUB-u

Sarajevo-x.com
Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH bit će postavljena izložba "Muze: bosanskohercegovačke umjetnice i naučnice". Izložbu će otvoriti Spomenka Mičić, potpredsjednica Federacije BiH.

Svečano otvaranje izložbe je 8. marta u 11:00 sati.

Izložba "Muze: bosanskohercegovačke umjetnice i naučnice" posvećena je ženama koje su pionirke na području umjetnosti i nauke u Bosni i Hercegovini. Simbolični naziv izložbe "Muze", aluzija je na Zeusove kćeri, zaštitnice umjetnosti i nauke i mitologiju antičke Grčke.

Posjetitelji/ce izložbe će imati mogućnost vidjeti biografije, fotografije, djela i druge dokumente žena koje su ako ne prve, onda među prvim slikaricama, kiparicama, književnicama, liječnicama, operskim divama i novinarkama sa ovih prostora.

Predstavljene su: Adela Ber, Jelica Belović-Bernadzikowska, Umihana Čuvidina, Iva Despić Simonović, Hatidža A. Đikićeva, Bahrija Nuri-Hadžić, Laura Papo Bohoreta, Milena Preindlsberger-Mrazović, Habiba Rizvanbegović-Stočević, Nafija Sarajlić, Staka Skenderova, Mica Todorović, Anka Topić, Jagoda Truhelka i Ševala Zildžić-Iblizović.

Autorica izložbe je Nadina Grebović, voditeljica kartografske i grafičke zbirke NUBBiH-a.

Izložba će biti otvorena od 9-12. marta u periodu od 12:00 do 15:00 sati u zgradi NUBBiH (Službeni ulaz, II sprat, sala 216).