Zemaljski muzej BiH
0

Izložba "Novac od antike do savremenog doba"

FENA
"Novac od antike do savremenog doba" naziv je izložbe Muzeja Republike Srpske koja će biti otvorena u petak u Zemaljskom muzeju BiH u okviru festivalskog programa "Sarajevske zime".

Autor izložbe Janko Vračar izjavio je Feni da je riječ o tematskoj izložbi tog muzeja kojom će biti predstavljeno 230 primjeraka starog kovanog, livenog i papirnog novca. Primjerci datiraju od prvog stoljeća nove ere do 1991. godine.

"Izložba predstavlja historijski presjek prošlosti BiH ilustriran kroz novac. Ona ujedno služi da prezentira bogatstvo numizmatičke zbirke Muzeja Republike Srpske, ali je i važan doprinos muzejskoj saradnji na teritoriji BiH", kazao je Vračar.

Muzej RS-a ovom će se izložbom prvi put predstaviti u Zemaljskom muzeju BiH, a posjetioci će je moći pogledati do 17. marta.

Na današnjem festivalskom repertoaru je i izložba "Reklame i dizajn" koju potpisuje kreativna agencija Bruketa&Žinić iz Hrvatske, a bit će otvorena u Domu oružanih snaga BiH u 20.30 sati.

Autori izložbe na konferenciji za medije Festivala istaknuli su da se izložbom prezentiraju reklame i dizajn te da je njena zanimljivost u tome što će se po izloženim predmetima moći pisati. Postavka će biti otvorena dvije sedmice.

Inspiraciju za postavku crpili su iz okruženja i doba svjetske ekonomske krize. Podijeljena je u tri dijela – ideje, vizualizacije i cjeloviti projekti.

Na repertoaru za danas je i koncert Sarajevske filharmonije koji će poklonicima klasične muzike ponuditi izvedbu djela L. van Beethovena i G. Mahlera pod dirigentskom palicom Charlesa Ansbachera iz SAD-a. Kao mezzosopran nastupit će Bernarda Fink-Inzko iz Austrije.

Sedmica japanskog savremenog filma donosi ostvarenje "Viseći vrtovi" u režiji Toshiakia Toyode. Filmovi se prikazuju u Cinema Cityju u 18 sati.