{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Izložba Nesima Tahirovića iz Beograda seli u druge gradove Srbije

Klix.ba
6.8.2012. u 10:15
43
30
Izložba Nesima Tahirovića iz Beograda seli u druge gradove Srbije
43
Izložba Nesima Tahirovića iz Beograda seli u druge gradove Srbije
Samostalna izložba "Prastari simboli mira i tolerancije", bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je u protekla dva mjeseca bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, zvanično je zatvorena.
Zbog izuzetno velikog interesa za njegove radove, organizatori su odlučili postavku ostaviti otvorenom do početka augusta, čime je omogućeno da ova vrsna umjetnička djela publici budu dostupna još mjesec dana u odnosu na prvobitno planirani termin.

Nesim Tahirović
Nesim Tahirović

Tokom svoje postavke, osim što je redovno privlačila veliki broj poklonika umjetnosti, izložba je potaknula i predstavnike institucija kulture iz drugih gradova Srbije da pokušaju omogućiti svojim sugrađanima viđenje, ove, po opštoj ocjeni izložbe velikog regionalnog značaja. Izložbe, koja je kroz simboliku autorovih radova posebno ukazala na uvažavanje različitosti, poštovanja i toleranciju u zemljama regiona i koja je doprinijela da se kroz individualno sjećanje potvrdi činjenica o mogućnosti suživota i bliskosti kultura i tradicija na prostorima zemalja bivše Jugoslavije.


Tahirović je tim povodom istakao: "Ovo je zaista bio jedan veliki kulturni događaj i sretan sam i ponosan, jer samo jedan ustrajan rad i vjera u to što radiš donosi ovu Božiju ljepotu koja se ovdje desila. Ova izložba nije bila klasična izložba ovo je bio hram za spas ljudske duše. Kad taj hram progovori, on govori da nam je zajedničko nebo, da nam je zajednička zemlja, Sunce i Gospod, i onda čovjek nema više šta da poželi."


Izložbu "Prastari simboli mira i tolerancije", koja obuhvata presjek 45-godišnjeg rada autora, sažetog u impozantnom broju od 200 radova, odabranih od istoričara umjetnosti i kustosa postavke Saše Janjića, prvo će vidjeti kragujevačka publika u prostoru Galerije Narodnog muzeja u periodu od 21. septembra do 21. oktobra 2012.godine, nakon čega se seli u Novi Sad i druge gradove Srbije.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: