|

Izložba Nebojše Bosnića "U posjeti" u galeriji Java

Izložba Nebojše Bosnića "U posjeti" u galeriji Java
0
Klix.ba
14.12.2013. u 15:15
0
komentara
0

dijeljenja
Izložba Nebojše Bosnića "U posjeti" u galeriji Java
U galeriji Java postavljena je prodajna izložba slika banjalučkog slikara Nebojše Bosnića pod nazivom “U posjeti“, a postavka će trajati do sredine januara 2014. godine.
Zaokupljen sudbinom, Bosnić traga za portretom i ne odvaja se od njega dok priča porodičnu, usamljeničku i katkad melanholičnu ispovijest. Nebojša naglašava karaktere likova groteskom, maskom sa atributima, akcentima; karikirajući detalje, naročito usta. Njihova medenost, hipertrofirana ili cinično razvučenog osmijeha, poziva gledaoca da na trenutak zaustavi pogled fiksiran na detalj. Pogledom dalje, percipiramo namjerno zadebljanu formu glave i po pravilu, uperen pogled sitnih očiju ka nepoznatom.

U kompoziciji slike, na kojoj su obično dvije ili tri figure naročito mjesto zauzima kostim. Odjeća je dio portretne priče i nije uzeta nasumice, nego kao dopuna cjelini. Oživljavanje dekorativnih detalja dinamizira cijelu kompoziciju slike. Posebno mjesto na slici ima frizura, vlasulja, ili sve drugo samo ne kosa.Zato ona više naglašava ukupan aranžman, nego portretnu cjelinu. Slikana živim bojama, oblikovana u najboljim salonima za dame, izmamljuje osmijeh gledalaca. Igra površina, rješenih dekorativnim detaljima linearno, u dvotrećinskom dijelu slike, zaustavlja se pred pozadinom, često sa pravilno raspoređenim tačkama na fonu, koje smiruju pogled i gotovo nas navode na brojanje. Kolorit je živ, ali rafiniran, bez vulgarnih ispada, slobodan a kontrolisan, raskošan a racionalan, agresivan i suzdržan, istovremeno. Opšti utisak dekorativnosti dominira nad narativnošću. U manjim slikama, slobodnim skicama, slikanim na kartonu, Bosnić govori čistim jezikom likovnosti, ne težeći za deskripcijom, bez ambicije da slika. Te male slike, pasaži između slika u ciklusu, dragocjeni su kao neka vrsta kontrole, da se ne ode predaleko, napisao je o izložbi profesor Filozofskog Fakulteta i akademski slikar Ljubomir Gajić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.