In memoriam
17

Izložba nagrađenih radova Anura Hadžiomerspahića na 25. godišnjicu osnivanja Ars Aevija

Klix.ba
U Art depou Ars Aevi će u utorak, 19. decembra, biti otvorena in memoriam retrospektivna izložba nagrađenih radova Anura Hadžiomerspahića.

"Ovaj značajan datum kojim se obilježava 25. godišnjica od osnivanja projekta Ars Aevi ove godine bit će posvećen liku i djelu našeg dragog Anura", rekli su iz Ars Aevi muzeja.

Anur Hadžiomerspahić, jedan od osnivača i umjetnički direktor Ars Aevija, grafički dizajner, umjetnik, prijatelj, profesor i veliki čovjek preminuo je 29. novembra ove godine u Sarajevu.

"Anurovim odlaskom Ars Aevi je izgubio najvitalniji i najkreativniji dio sebe i zato se na dan osnivanja Ars Aevija s prijateljima i saradnicima želimo osvrnuti makar na dio značajnog Anurovog opusa", poručili su.

Anur je tokom svoga rada dobio mnogobrojna nacionalna i međunarodna priznanja i nagrade, među kojima se izdvajaju serija plakata pod nazivom "Human Condition – projekat javnog vrištanja i individualnih revolucija" koji su uvršteni u centralnu internacionalnu izložbu Venecijanskog bijenala "Plateau of Humankind" 2001. godine. Zatim, priznanje pobjednika najznačajnijeg internacionalnog festivala advertisinga i grafičkog dizajna – "Epica Award" u Parizu za reklamnu kampanju "Računaj na mene"; nagrada Advertainment Grand Prix for Art Direction na Trijenalu u Milanu, za reklamnu kampanju "Zavrti flašu", u Portorožu je osvojio nagrade Golden Drumstick i Golden Light, nagradu za najbolji rad u kategoriji društveno angažovanog plakata, za plakat "Made in Bosnia – Društvo za zaštitu ljudi"; na festivalu Zlatna Koogla u Zagebu dva puta je osvojio nagradu za najdizajn i likovno oblikovanje albuma i to za omote albuma Ede Maajke, na tradicionalnoj kolektivnoj izložbi "Collegium artisticum" u Sarajevu dva puta je dobio najviše priznanje Grand Prix, a na advertising festivalu No limit u Sarajevu reklamna agencija Ideologija dobila je nekoliko nagrada u različitim kategorijama i dva puta je proglašena agencijom godine, što ga svrstava među najistaknutije i najbolje grafičke dizajnere i umjetnike BiH.

Na 25. godišnjicu od osnivanja Projekta Ars Aevi imat ćemo priliku pogledati niz radova iz serija plakata i print kampanja: Human Condition; Before and After; City Fashion; Illegal Construction; Iskraemeco; Natura Morta; No Limit; Ping; Postcard from Sarajevo; Sarajevsko Pivo; Širbegović Construction Company; Elektroprivreda BiH; VF Supermarket; Muzika na žici; XI Jazzfest Sarajevo; Jasmila Žbanić i War Childhood. CD Cover Design: Amira Medunjanin; Dino Merlin; Edo Maajka; Zabranjeno Pušenje i Letu Štuke, kao i posljednji umjetnički rad sa izložbe plakata Tolerancija.

Osim izložbe Anurovi dugogodišnji prijatelji i saradnici će se na svoj način još jednom oprostiti od Anura.

Izložbu ćete moći pogledati svaki dan od 10 do 18 sati u prostorijama Art Depoa Ars Aevi.