u Sarajevu
167

Izložba "Muzej odbačenih stvari" Jusufa Hadžifejzovića 15. augusta u galeriji Charlama

E. Lj.
U sarajevskoj galeriji Charlama Depo će u četvrtak, 15. augusta, u 19 sati biti otvorena izložba "Muzej odbačenih stvari" autora i kustosa Jusufa Hadžifejzovića.

Izložbu čine predmeti i umjetnine iz kolekcije Jusufa Hadžihejzovića, a drugi dio su donirali njegovi prijatelji, kolegice, kolege i posjetioci galerije Charlama Depot koji su pozvani da doniraju stvari koje više ne koriste.

"Izložba je svojevrsna sehara odbačenih predmeta sa nostalgičnim pogledom na stvari koje ostaju iza nas, kao hor nemuštih predmeta i nepodmitljivih svjedoka koji pjevaju izdajničku pjesmu o svojim bivšim vlasnicima. Ima donatora koji su donosili stvari koje ih asociraju na loše uspomene, ljude i događaje, a ima i drugih koji žele pokazati stvari iz prošlosti na koje su ponosni jer ih vežu za bolji period života", rekao je autor izložbe Jusuf Hadžfejzović.

Charlama Depo je sarajevska galerija koja više od jedne decenije predstavlja i promovira živu umjetničku scenu u BiH, ali je akter i na evropskoj i svjetskoj mapi značajnih galerija koje se bave recentnom umjetničkom praksom.

Osnivač i art direktor galerije je Jusuf Hadžifejzović, jedno od najznačajnijih umjetničkih imena suvremene art scene BiH. U ovoj jedinstvenoj izložbenoj pozstavci nalazi se nekoliko hiljada predmeta, a koje je doniralo više od stotinu učesnika iz BiH ali i čitavog svijeta.