Kultura
23

Izložba "Mozaik 40" lijepa uvertira u bogat program Baščaršijskih noći

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U galeriji Collegium artisticum u Sarajevu danas je otvorena izložba "Mozaik 40" na kojoj se predstavilo pet bosanskohercegovačkih autora Amela Hadžimejlić, Izet Alečković, Muhamed Bajramović, Džeko Hodžić i Edin Numankadić.

Naziv izložbe "Mozaik 40" potiče od koncepta koji podrazumijeva da svaki od pet autora izloži po osam radova. Radovi čine jednu cjelinu unutar veće strukture koja u osnovi podržava mozaik.

Poput komadića mozaika, kako je navela kustos izložbe Andrea Mekić, likovni izrazi koji sačinjavaju izložbu međusobno su veoma različiti i svaki od zasebnih dijelova ima vlastitu formalno-sadržajnu vrijednost, ali postavljeni jedni do drugih oformljavaju novu smislenu cjelinu i kreiraju neobičan i jedinstven prikaz.

Izložba je organizovana u sklopu otvaranja XXI Festivala Baščaršijske noći, u organizaciji JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a izložbu je podržalo i Udruženje likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Postavka će biti otvorena do 14. jula u periodu od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan. Izložba će za posjetioce biti pristupačna i zanimljiva prezentacija dijela naše savremene umjetnosti, a njeno otvaranje bila je lijepa uvertira u bogat kulturno-umjetnički program Baščaršijskih noći koji sarajevsku publiku očekuje u predstojećim danima.