{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "MIRA: Skica za portret" u utorak u Galeriji IPC

10.3.2013. u 19:42
19
0
Izložba "MIRA: Skica za portret" u utorak u Galeriji IPC
19
Izložba "MIRA: Skica za portret" u utorak u Galeriji IPC
U sklopu XXIX Internacionalnog Festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2013", 12. marta u Galeriji IPC "E" bit će otvorena izložba “MIRA: Skica za portret“ autorice Jelene Jureše.
Na izložbi bit će predstavljen njen umjetničko-istraživački rad koji obuhvata seriju fotografija i video instalaciju.

Rad “MIRA: Skica za portret“ je multimedijalno istraživanje granica sjećanja kroz narativni video portret (video, fotografija, naracija, muzika). On propituje krhkost sjećanja i problematizuje odnos fotografske slike i percepcije. Video instalacija je centralni dio rada i prati život Mire i njene porodice od perioda prije njenog rođenja pa do njene tragične smrti. Istovremeno to je rad o jednoj ženi, o jednoj zemlji i jednom vremenu između dva rata.

U uvodnom dijelu rada putem kombinacije arhivskih fotografija i videa, oživljava se porodična istorija Mirinih roditelja, Davida i Minke, Davidovo jevrejsko i Minkino muslimansko porijeklo, vrijeme prije Drugog svjetskog rata u Bosni, stradanje Davidove porodice (njegovi roditelji, braća i sestre sa supružnicima i djecom ubijeni su tokom rata na najsuroviji način), odlazak Minke i Davida u partizane, njihovo poznanstvo, teško ranjavanje Minke koje je jedva preživjela i zajedničke godine do Mirinog rođenja.

U drugom dijelu rada, u ''pričanju'' Mirinog života ne koriste se arhivske fotografije, njen lik se konstruiše kombinacijom različitih ženskih portreta zabilježenim u važnim i osjetljivim trenucima za ženu. ''Istinit'' dio gradi se kroz narativ, dok ''lažne'' fotografije prepričavaju njen život: inventar omiljenih predmeta, muzike, rad u gerontološkom centru, rođenje djece, udaje, razvod i događaji koji su obilježili njen život sve do tragične smrti 1990. godine kada je stradala u saobraćajnoj nesreći u okolini Pakraca (gdje će ubrzo izbiti nemiri koji su označili početak rata u Hrvatskoj i raspad Jugoslavije).

Izložba će biti otvorena u 17:00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: