"Oda radosti"
0

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog u Stocu

Sarajevo-x.com
(Foto: Milomir Kovačević Strašni)
Poznati bh. fotograf, Milomir Kovačević Strašni, otvorit će 16. jula u Muzeju Šarića kuća u Stocu festival "Vrtovi Stoca, Vrt Evrope" izložbom fotografija pod nazivom "Oda radosti".

Sarajevski fotograf, koji već duže vrijeme živi i radi u Parizu, svoju izložbu je posvetio članovima stolačkog orkestra "Gradska limena glazba – muzika Stolac" koji ove godine slavi svojih 80 godina postojanja i koji je jedan od rijetkih gradskih orkestara koji je uspio obnoviti tradiciju zajedničkog sviranja muzike za zajednicu.

"Ovaj orkestar nije predstavljen kroz seriju grupnih fotografija, ili u procesu zajedničkog stvaranja muzike, već kroz seriju individualnih portreta članova orkestra. Zajedničko im je to što svi oni stoje, u svojoj orkestarskoj uniformi, sa instrumentom u rukama; ali individualni, i individualizirajući, odnos prema tom instrumentu koji je time predstavljen je ono što ove fotografije čini tako vrijednim", kazala je Andrea Lešić

Inače, četvrto izdanje festivala "Vrtovi Stoca, Vrt Evrope", u organizaciji Centra Andre Malraux, okupit će studente i profesore Visoke državne škole pejzaža iz Versailla koji će održati ljetnu školu pejzažne arhitekture u ovom malom hercegovačkom gradu.