Umjetnička galerija BiH
0

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog "Strašni izbori, Sarajevo 1990."

Sarajevo-x.com
U Umjetničkoj galeriji BiH 16. septembra u 20 sati bit će otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog. Riječ je o projektu koji nakon tačno 20 godina pred nas vraća sliku i dočarava atmosferu neposredno prije prvih slobodnih demokratskih izbora u Sarajevu 1990.

Kroz medij dokumentarne, ali i umjetničke fotografije, ispričana je priča o jednom vremenu koje je, sasvim sigurno, predstavljalo prekretnicu u životima svih nas, čega ćemo svjesni postati tek naknadno. Na izravan, ali nenametljiv način nudi se pregled naše skorije prošlosti. Djela u sebi sadrže vješto ukomponiran spoj umjetničke naracije, faktografske surovosti i autorove osvješćenosti o važnosti trenutka i važnosti djelovanja. Posjetitelji će tako pored izložbe prepoznatljivog umjetničkog izraza i neupitne kvalitete imati priliku da se prisjete detalja koje nisu smjeli zaboraviti.

Izložba imponzantnog opsega, biće prezentirana uoči predstojećih općih izbora. Na taj način ona izravno doprinosi podizanju svijesti biračkog tijela.

Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine. Kultni je lik bh. fotografije. Hroničar sarajevskih zbivanja prije, a osobito u toku opsade. U tom periodu snimio je preko 30.000 fotografija, te ih predstavio na izložbama "In Memorian", "Tito in War", "Ase leži", "Apocalipse Now"…Njegove fotografije su jedno od najvrijednijih svjedočantva o periodu opsade Sarajeva. Za fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, Predrag Matvejević kaže: "Bude li netko jednoga dana pisao kroniku onoga što se dogodilo u Sarajevu - jedno novo, veliko djelo poput 'Travničke hronike' - poslužit će se vjerojatno i ovim svjedočenjem".

Do sada Milomir je svoje radove izlagao u Parizu, Berlinu, New Yorku... Dobitnik je prestižne nagrade Credit Commercial de France (CCF) – Fondacije za fotografiju, te Nacionalnog ordena viteza za zasluge Francuseke, Danas živi i radi u Parizu.

Izložba će trajati od 16.09. do 9.10.2010.

Umjetničke galerije BiH otvorena je za posjetitelje svaki dan osim nedjelje od 12 do 20 sati. Ulaz se ne naplaćuje.