Kultura
27

Izložba Mersuda Selmana u Budimpešti o Romkinjama, ušutkanim ženama koje skrivaju toliko toga u sebi

Klix.ba
Izložba bh. slikara Mersuda Selmana bit će otvorena danas, 8. marta 2016. godine u Budimpešti na Central European University (CEU). Izložba pod nazivom "Šutnja" će predstaviti dvadeset portreta žena Romkinja izrađenih na platnu u akril tehnici dimenzija 70x50.

"Šutnja je mjesto na kojem sve počinje. Moje rodno mjesto, mjesto na kojem sam odrastao je ušutkano. Želim opisati tu tišinu svojim slikama. Tišina može predstavljati i problem. U Bosni nije neobično da žene prolaze kroz nepravdu. Žene sa mojih slika su Romkinje, one su sebi kriju mnogo emocija i patnje, ali su same odabrale tu tišinu", pojašnjava Selman.

Dodaje kako želi da ljudi shvate kako se Romi ne razlikuju od drugih ljudi, te kako su i oni poput svih ostalih.

"Lutke predstavljaju djetinjstvo u ratu. One su tihe, baš poput žena na mojim slikama, a njihovi arhaični osmijesi skrivaju mnogo toga. Lutke, kao i bebe, simboliziraju procvat umjetnosti i života, a portret Romkinje može biti objašnjen kroz lice lutke - to su tihe žene koje skrivaju toliko toga u sebi", pojašnjava Selman.

Mersud Selman je rođen 1987. u Bihaću gdje je završio Srednju umjetničku školu. Na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci diplomirao je slikarstvo, a dosad je izlagao u Banjoj Luci, Bihaću, Sarajevu, Milanu i Beču.

Selman je svoje školovanje, kao dobitnik stipendije Roma English Language Programa, nastavio u Budimpešti, gdje je uspisao master studije.