Otvorenje 6. jula
241

Izložba Mersada Berbera u Vijećnici - kulturni događaj godine

Klix.ba
Istinski umjetnički dragulji u Vijećnici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Istinski umjetnički dragulji u Vijećnici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U četvrtak, 6. jula će u sarajevskoj Vijećnici sa početkom u 20:30 sati, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića biti otvorena Prva posthumna retrospektivna izložba slika Mersada Berbera: Mersad Berber – Alegorija Bosne.

Reditelj TV prijenosa ispred Javnog servisa BHRT-a i rukovodilac kompletnog programa svečanosti otvaranja velike retrospektivne izložbe Mersada Berbera, Dejan Kukrić ističe kako je ovo poseban i organizacijski veoma zahtjevan događaj.

"Želim izraziti zadovoljstvo i uputiti čestitke kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na ovakvoj inicijativi. Bez želje da preuveličavam značaj ovog događaja, mogu kazati da je uz Koncert Bečke filharmonije, upravo u Vijećnici 2014. godine, ovo zasigurno događaj na toj razini značaja i organizacije".

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović ne krije zadovoljstvo zbog učešća ove institucije u programu otvaranja velike retrospektivne izložbe Mersada Berbera u Vijećnici.

"Čini mi posebno zadovoljstvo što će naša Opera i dio ansambla dati svoj doprinos u svečanosti otvaranja ovog zaista velikog kulturnog događaja. Bilo bi nepravedno ne čestitati inicijatorima događaja koji zapravo pokazuje koliko su naša kultura i baština veliki, kako u domaćim tako i evropskim okvirima. Mersad Berber je na poseban način vezan i za našu kuću, Narodno pozorište, svojim doprinosom u nesvakidašnjim scenografskim riješenjima i biti će dijelom naše 'Galerije sjećanja', projekta koji ćemo realizirati do kraja godine".

Ensar Berber, sin bosanskohercegovačkog umjetničkog velikana naglašava kako je ovo izložba koja se ne može mjeriti sa drugima.

"Vijećnica je u poetici moga oca imala posebno mjesto. Ona je stoljećima simbol bosanskohercegovačke kulture i baštine, simbol istrajnosti i ponosa građana Sarajeva. Otuda ova izložba ima poseban značaj za našu porodicu", kazao je Ensar Berber.

Promatrajući prizore u Vijećnici teško je ne sjetiti se Andrićevog "Mosta na Žepi" i devize mladog kaligrafa koju je sastavio za Velikog vezira Jusufa: "Kada Dobra Uprava i Plemenita Vještina pružiše ruku jedna drugoj, nastade ovaj lijepi most..."

Izložba Mersada Berbera u Vijećnici, most je na razmeđu stoljeća. Podizana je pod tom devizom, i onaj koji ju je podizao - imao je sve to na umu.

Klix.ba vam donosi nekoliko ekskluzivnih fotografija iz Vijećnice gdje uveliko traju pripreme za otvaranje izložbe koja je s pravom već ponijela epitet – kulturnog događaja godine.