Autor Zoran Lešić
36

Izložba "Me, Myself and I" bit će otvorena u ponedjeljak u Galeriji Zvono

Klix.ba
U prostorijama Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono bit će otvorena izložba "Me, Myself and I" autora Zorana Lešića. Otvaranje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak, 6. maja, u 21 sat u Galeriji Zvono u ulici Obala Maka Dizdara 10.

Iako su posljednje profesionalne decenije Zorana Lešića, sarajevskog, a potom i haškog fotografa bile vezane za Haški tribunal gdje je bio angažiran kao službeni fotograf, takvi izbori su bili posljedica okolnosti, a ne ljubavi jer je ona oduvijek bila rezervirana za teatar, bilo da je riječ o glumi, režiji, fotografiji ili dizajnu pozorišnih plakata.

Odrastao je u pozorišnoj porodici, sin je pozorišne glumice i pozorišnog reditelja i čuvenog teatrologa Josipa Lešića te je i prije glumačkog ulaska u svijet teatra njegov život bio je pozorištem definiran. Danas, kada je iza njega cijeli formalno završeni radni vijek, izložba kakva je predstojeća u Zvonu "Me, Myself and I" idealna je prilika za sublimacijom pozorišnih znanja i iskustava.

Izložba Zorana Lešića podrazumijeva nekoliko nivoa i za njenu višeslojnost autoportret je bio polazna osnova koju zatim oplemenjuje različitim scenskim sredstvima i koji u konačnici tvore pozorišne plakate za predstave čiji izbori sugeriraju različite intimne poruke ili koji se referiraju i na ukupne društvene prilike.

U najkraćem, postavka "Me, Myself and I" su sasvim drugačiji pozorišni plakati, nastali prema motivima pozorišnih predstava, na kojima je glavni junak, u različitim scenskim izdanjima sam autor, fotograf, glumac, reditelj i dizajner Zoran Lešić.

Neke od tih predstava bile su dio autorskih želja, ali nisu realizirane, pa se izložbeni prostor u ovom slučaju pretvara i u teatarsku pozornicu što je ujedno i potvrda da za lični teatar, kada postoji ideja i vizija, nisu nužni i konvencionalni teatarski okviri.

Zoran Lešić je nakon glumačkog studija i glumačkog angažmana u Kamernom teatru 55 80-ih godina počeo da se bavi pozorišnom fotografijom, dizajnom pozorišnih plakata i asistiranjem rediteljima. Prelazak u drugi medij podrazumijevao je i iznimno uspješne rezultate te je između ostalog trostruki dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu fotografiju. Radio je za sva sarajevska i niz bh. pozorišta, a suprugom Mirjanom Blažević-Lešić kreirao je i umjetnički projekt "Sretna familija".