Kultura
11

Izložba likovnih radova nekadašnjih stipendista Prosvjete

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Otvaranje likovne izložbe "Praški odrazi - 'Prosvjetini' stipendisti školovani na Likovnoj akademiji u Pragu (1904.-1920. godine)" najavili su za sutra u Sarajevu Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.

Do 6. septembra u toj galeriji trajat će postavka 150 umjetničkih djela Pere Popovića, Todora Švrakića, Branka Radulovića, Jovana Bijelića i Koste Hakmana, "Prosvjetinih" stipendista s početka prošlog stoljeća vezanih na ovaj ili onaj način za prašku akademiju.

Predsjednik današnje "Prosvjete" u Sarajevu Savo Vlaški rekao je na pres-konferenciji da će to biti jedan od doprinosa predstojećem velikom kulturnom događaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevo film festivalu.

Autor predgovora za izložbeni katalog Vojislav Vujanović ističe da su gotovo svi umjetnici čija će djela biti postavljena vezani i za prosvjetno-pedagoško djelovanje.

Baveći se biografskim podacima, podsjeća da četvorica (izuzev Branka Radulovića) potječu iz Bosanske krajine.

Vujanović zapaža i detalj da zamišljena geografska crta između mjesta u kojima su ovi umjetnici rođeni obrazuje polumjesec.

Tražio je, kaže, te s radošću našao i poetsku dimenziju u njihovim djelima, od skica do završenih remek-djela.

Autorica izložbe Ivana Udovičić ističe da Umjetnička galerija BiH rado ugošćuje ovako velike likovne događaje kao što je izložba nekadašnjih "Prosvjetinih" stipendista.

Njihove stipendije nisu bile dovoljne za preživljavanje, dodala je, ali nesumnjivo su značile "Prosvjetin" doprinos višem školovanju likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

Na spisku tadašnjih stpendista su još mnoga imena ljudi različitih vokacija, ali danas su najpoznatiji likovni umjetnici, rekla je Udovičić.