Kultura
335

Izložba Lane Lončarević: Kostimi iz predstava, serija i filmova na jednom mjestu

Klix.ba
Izložba kostima Lane Lončarević će biti otvorena u Kriterionu 24. novembra u 19 sati.

Primjerci koji će se moći vidjeti na izložbi su iz perioda 2014-2016. Kustosica Elma Hodžić će otvoriti izložbu, a bit će izložene fotografije i kostimi. Pored izložbe, planiran je muzičko-scenski performans u kojem će učestvovati balerine iz Bellartea. A cilj performansa je kroz pokret prikazati funkcionalnost kostima. Kostim mora biti, prije svega, funkcionalan ali i udoban, te zadovoljavati estetske kriterije naručioca.

Kostimografkinja i slikarica Lana Lončarević rođena je u Sarajevu. Akademsko obrazovanje stekla je na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Već niz godina učestvuje u velikom broju likovnih izložbi, samostalnih i grupnih.

Uporedo se bavi i kostimografijom radeći na brojnim filmskim, teatarskim i serijskim ostvarenjima poput "Big sister", "Neki novi klinci", "Cabaret 2014", "Here's to life", "Picigin" itd. Već tradicionalno učestvuje u manifestaciji Noć muzeja.

A izložba kostima u Kriterionu će biti savršena prilika da se vidi kako to izgledaju kostimi koji su korišteni u predstavama, serijama i filmovima te šta i kako se uopšte ti kostimi čuvaju. Izložba će biti otvorena pet dana, a ulaz je besplatan.