{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba Lale Raščić - Sve je povezano

S
15.8.2007. u 16:23
0
0
Izložba Lale Raščić - Sve je povezano
0
Izložba Lale Raščić - Sve je povezano
U subotu, 18. avgusta, u 22:30 sati u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se samostalna izložba dobitnice Godišnje nagrade ZVONO 2006., Lale Raščić. Izložba je dio aktivnosti i dešavanja kojima se obilježava deseta godišnjica postojanja i rada Sarajevo Centra za savremenu umjetnost, a ista je i dio popratnog programa SFF-a.
Raščićeva se po prvi put u rodnom gradu predstavlja opsežnom multi-medijalnom izložbom koja predstavlja tri projekta nastala od 2005. do danas. Indikativan naziv postavke "Sve je povezano" ujedno je i naslov najnovijeg rada – video-instalacije, koja će biti premijerno izložena ovom prilikom. "Sve je povezano", kao i ostali radovi "The Invisibles" (Nevidljivi) i "Sorry, Wrong Number" (Oprostite, krivi broj) čine cjeline povezane motivom zaboravljenog žanra audio-drame.

"Lalino radoznalo istraživanje audio-drame i instalacije koje ona razvija na temelju tog interesa očaravajući su i svježi. Mada u njenim radovima ima referenci na stilove iz određenih perioda i nađeni materijal, Lala se poigrava sa tradicionalnim žanrovskim ulogama i temama kako bi izmislila neke nove narativne niti i jedan novi, suvremeni ugao iz kojeg prezentira medij. Lalino lično učešće u pričama koje stvara i usvaja od izuzetnog je značaja. Način na koji ona unosi energiju u reinkarnacije svojih likova, i na koji, raznim rekvizitama, publici često pruža fizički pristup instalacijama, potiče one koji se prvi put susreću sa njenim radom da osjete da su uvučeni u priču i da su dio zajedničkog iskustva", riječi su nezavisne kustosice November Paynter.

The Invsibles (Nevidljivi) – ciklus crteža, video rad, nevidljivost

Kao i u romanu H.G. Wellsa "Nevidljiv čovjek", ideja fizičke nevidljivosti se u ovom projektu koristi kao metafora izopćenika, pojedinca isključenog iz društva. Crteži su vezani za razne aspekte nevidljivosti, pojam bijega, krivičnih aktivnosti, slobode, identiteta i 'šta ako' stvarnosti fizički nevidljive osobe. Uz grafike, središnji dio ovog projekta je video koji prikazuje performans istoimene audio-drame - The Invisibles. To je priča o jednoj nevidljivoj porodici koja planira krenuti na odmor ispričana kao konvencionalna narativna struktura. Ova blaga satira dotiče se apsurdnosti savremenog društva: birokratskih mehanizama, kolektivne paranoje i sistema nadzora. Rad nije ni audio-drama ni video u punom smislu tih pojmova; ona kao "nešto drugo" lebdi između ta dva žanra.

Sorry, Wrong Number – video, remake audio-drame

"Sorry, Wrong Number" je interpretacija poznate audio-drame iz 1940-ih. Zvučni zapis i slika su sinhronizirane samo u pojedinim kratkim momentima. Ono što se doima kao tehnička greška priziva u sjećanje dojmove negdašnje TV. Trenuci u kojima su slika i zvuk sinhronizirani djeluju začudno jer postaje očito da "pomjereni" glasovi zapravo pripadaju izvođaču. Nemogućnost sinhronizacije zvuka sa video komentarima zapravo je nemogućnost komunikacije, ona svjedoči o izolaciji. Ista tema je prisutna u samoj priči radio-drame. Glavna priča govori o ženi-invalidu koja provodi dane u svojoj sobi. Njezina jedina veza sa vanjskim svijetom je telefon. Jedne noći ona bira pogrešan broj i čuje nečiji plan da počini umorstvo. Dok očajnički pokušava upozoriti policiju, ona shvaća da je zapravo čula plan o vlastitom umorstvu.

Sve je povezano najnoviji rad, specijalno za ovu priliku, složena 5 kanalna video-instalacija

Na pet monitora, pet likova razgovaraju. Oni su šefovi kriminalne bande. Priča je smještena u situaciju u kojoj se oni – bezimeni kriminalci – sastaju na bezimenom mjestu kako bi razgovarali o sudbini bezimenog otetog djeteta. Video je crno-bijeli, cijela atmosfera, vizualno podsjeća na onu iz 1930-ih. S izuzetkom kostima i kamere, sa tim periodom nas povezuje medijski motiv drame; likovi su zapravo glumci audio-drame. U izoliranom ambijentu radijskog studija koji ne proizvodi nikakav odjek, odvija se zaplet bez ikakvog nagovještaja raspleta.

Lala Raščić je rođena 1977. u Sarajevu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odsjek grafički dizajn završava 1995. u Zagrebu. Nakon diplome Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2002. nastavlja usavršavaje pri prestižnoj Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. Živi i radi u Sarajevu i Zagrebu. Aktivno izlaže od 1998, na brojnim grupnim izložbama i na 7 samostsalnih, među ostalim na Angel Row Gallery, Nottingham; The Young Artists' Biennial, Bucharest; The Kitchen, New York; Renaissance Society, Chicago; Overtones Gallery, Los Angeles; and Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb.

Izlozba "Sve je povezano" otvorena je za posjetioce do 02. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: