Kultura
0

Izložba "Kulturno pamćenje - blago koje nestaje" u Stocu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizirat će 18. septembra, u Kući međunarodnog dijaloga i pomirenja (HIDR) u Stocu izložbu panoa nacionalnih spomenika "Kulturno pamćenje – blago koje nestaje".

Izložba se organizira u okviru kampanje "Kulturno pamćenje – blago koje nestaje" od 2003. godine, saopćeno je iz Komisije.

U proteklih devet godina upriličene su brojne izložbe koje se sastoje od videoprezentacije i izložbenih panoa nacionalnih spomenika i ugroženih spomenika s fotografijama, uz tekst s osnovnim informacijama o spomeniku.

Do sada je izložba postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu, Barceloni, Istanbulu, Rimu i Pestumu, te Beogradu, ali i na području BiH: Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru, Brčkom, Tuzli, Sarajevu i svim općinama Unsko-sanskog kantona.

Tokom ljeta ove godine, izložba panoa s novim fotografijama bila je postavljena u Centru za kulturu u Mostaru, Muzeju Hercegovine u Trebinju, te je planirano da do kraja godine bude postavljena i u drugim gradovima i općinama u BiH, uključujući Stolac, Konjic, Jablanicu, Blagaj, Bijeljinu, Tuzlu, Gradačac, Banoviće, Živinice i Gračanicu.

Ovim aktivnostima, planirano je da se šira javnost informirao o bh. baštini i kulturno-historijskim vrijednostima BiH, jer zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bh. različitosti.

Postavljanje ove izložbe ujedno je i poziv svim relevantnim institucijama, organizacijama i građanima u BiH na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika da bi bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.