Kultura
0

Izložba "Konsulska vremena Ive Andrića" u Travniku

FENA
U povodu 70. godišnjice objavljivanja romana "Travnička hronika", Zavičajni muzej Travnik upriličit će izložbu "Konsulska vremena Ive Andrića".
Izložba će biti postavljena od petka, 28. avgusta do 5. septembra u barutani travničke tvrđave, a njen autor je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Ukazivanjem na neke historijske + dokumente i podatke, toponime i prizore iz Travnika, osobe i likove, pojedinosti o raznim izdanjima romana, izložba "Konsulska vremena Ive Andrića" nastoji doprinijeti popularizaciji Travničke hronike, istaknuli su u Zavičajnom muzeju.

Prilikom obilježavanja godišnjice bit će upriličeno objavljivanje filatelističke kuverte i poštanskog žiga čime se nastavlja saradnja Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

Grafički motiv koverte je naslovna strana prvog, i do sada jedinog "travničkog" izdanja romana "Travnička hronika", objavljenog 1982. godine u produkciji Narodne biblioteke "Ivo Andrić" Travnik i preduzeća "Svjetlost" Sarajevo.

Sve poštanske pošiljke koje 28. avgusta budu upućene iz pošte u Travniku imat će otisnut poseban poštanski žig s motivom ove godišnjice.

Time se na simboličan način doprinosi očuvanju memorije na najvažnije datume i događaje iz književne i kulturne historije, naveli su iz Zavičajnog muzeja u Travniku.