{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba, koncert i baletni nastup treće večeri festivala arTZ

4.6.2014. u 08:04
35
2
Izložba, koncert i baletni nastup treće večeri festivala arTZ
35
U okviru trećeg festivalskog dana arTZ u BKC Tuzla tuzlanska publika je sinoć imala priliku vidjeti izložbu Muzeja istočne Bosne "Motivi Tuzle" - prvog tuzlanskog akademskog slikara Đorđa Mihajlovića.
Izložbu je nakon kratkog obraćanja i pozdravne poruke direktora BKC Tuzla Semira Fejzića, obraćanja direktora Festivala "arTz" Rusmira Krdžalića, svečano otvorila kustosica Muzeja istočne Bosne Nataša Perić.

U nastavku programa publika je uživala u koncertnom nastupu mlade pijanistice Ene Ovčine, studentice prve godine klavira diplomskog studija Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Đorđa Stanettija.

Ena je učestvovala na osam federalnih takmičenja učenika i studenata muzike u Bosni i Hercegovini, kao solista i član kamernih sastava, od kojih se ističu prve nagrade osvojene 2005, 2006, 2008 i 2009. Na četiri internacionalna takmičenja u Italiji, Pianello Val Tidone i "Marco Fortini" Bologna osvojila je jednu prvu, dvije druge i jednu treću nagradu.

Kao studentica Muzičke akademije u Zagrebu učestvovala je na 49. i 51. regionalnom hrvatskom takmičenju učenika i studenata muzike i plesa i osvojila drugu nagradu. U saradnji sa Zagebačkim orkestrom mladih (ZOM) pod ravnanjem dirigenta Igora Tatarevića, praizvela je Koncert za klavir i orkestar, op. 11 hrvatskog kompozitora Luke Marohnića.

U sinoćnjem nastupu Ena se tuzlanskoj publici predstavila kompozicijama Prokofjeva, Skrjabina i Čajkovskog.

Festivalsku noć je upotpunila svojim maestralnim nastupom mlada tuzlanska balerina, članica baletnog studija Pozorišta mladih Tuzle, Ajla Mušanović. Ajla je izvela baletnu koreografiju "Asturias" Johna Williamsa, pod mentorskom palicom Željke Kičić.

Večeras su na programu filmske projekcije i audio-vizuelna radionica poznatog tuzlanskog dua "FA11OUT" - Fruty Loops Audio & Video Workshop.

Program počinje u 19:30 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: