|

Izložba "Kolonizacija Jajca 2007. - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a"

Izložba "Kolonizacija Jajca 2007. - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a"
0
F
FENA
5.11.2007. u 11:29
0
komentara
0

dijeljenja
Izložba "Kolonizacija Jajca 2007. - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a"
U Galeriji IPC danas u 17 sati bit će otvorena izložba Međunarodne slikarske kolonije pod nazivom "Kolonizacija Jajca 2007. - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a".
Izložba će trajati do 20. novembra, a otvorit će je Ibro Spahić.
Od 5. do 8. augusta 11 renomiranih slikara iz više evropskih država su boraveći u Jajcu svoju inspiraciju gradom, prirodnim i ljudskim ljepotama prenijeli na platna.

Međunarodna slikarska kolonija "Kolonizacija Jajca - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a" namjerava da svake godine kolonizira Jajce evropskim slikarima i umjetnicima koji će ostaviti po jedan svoj rad nastao za vrijeme trajanja kolonije gradu Jajcu i time pomoći stvaranju vrijedne kolekcije evropskog slikarskog naslijeđa.

Pored toga, cilj slikarske kolonije je promocija grada Jajca pri nominaciji jezgra starog grada u svjetsku baštinu UNESCO-a.
Koordinator kolonije je Dubravko Lovrenović.

Ove godine koloniju su posjetili slikari Borut Skok iz Slovenije, Aleš Ružička iz Češke, Hana Letica i Diego Mračević iz Hrvatske, Kata Kozlovič iz Italije, Guillermo Aymerich iz Španije, Stanislav Diviš iz Češke, Pier Fichefeux iz Francuske, Paolo Loschi iz Italije.

Organizatori-učesnici su Jajčanin Aldin Popaja koji se pored umjetničkog bavi i pedagoškim radom na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu i Sarajlija, akademski slikar Harun Alikadić, koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji u Firenci, u Italiji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.