Kultura
0

Izložba "Kolonizacija Jajca 2007. - kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a"

FENA
U Galeriji IPC u Luledžinoj ulici br. 12 u Sarajevu 5. novembra u 17 sati bit će otvorena izložba Međunarodne slikarske kolonije pod nazivom "Kolonizacija Jajca 2007. - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a", saopćeno je iz Galerije IPC-a.

Izložba će trajati do 20. novembra, a otvorit će je Ibro Spahić.

Od 5. do 8. augusta 11 renomiranih slikara iz više evropskih država su boraveći u Jajcu svoju inspiraciju gradom, prirodnim i ljudskim ljepotama prenijeli na platna.

Međunarodna slikarska kolonija "Kolonizacija Jajca - Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a" namjerava da svake godine kolonizira Jajce evropskim slikarima i umjetnicima koji će ostaviti po jedan svoj rad nastao za vrijeme trajanja kolonije gradu Jajcu i time pomoći stvaranju vrijedne kolekcije evropskog slikarskog naslijeđa.

Pored toga, cilj slikarske kolonije je promocija grada Jajca pri nominaciji jezgra starog grada u svjetsku baštinu UNESCO-a.

Koordinator kolonije je Dubravko Lovrenović.

Ove godine koloniju su posjetili slikari Borut Skok iz Slovenije, Aleš Ružička iz Češke, Hana Letica i Diego Mračević iz Hrvatske, Kata Kozlovič iz Italije, Guillermo Aymerich iz Španije, Stanislav Diviš iz Češke, Pier Fichefeux iz Francuske, Paolo Loschi iz Italije.

Organizatori-učesnici su Jajčanin Aldin Popaja koji se pored umjetničkog bavi i pedagoškim radom na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu i Sarajlija, akademski slikar Harun Alikadić, koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji u Firenci, u Italiji.

Koloniju je posjetio Vojo Vujanović i cijelom događaju dodijelio konceptualnu dimenziju te pogledom estetičara i teoričara umjetnosti zaokružio i formulirao manifestaciju.

Kolonija ima namjeru da se izložbama predstavi građanima BiH.

Prva takva ekskurzija bit će u Sarajevu u prostorijama Galerije IPC-a, u Luledžinoj ulici na broju 12.