Ars Aevi najavljuje
0

Izložba Kolekcija Istanbul u galeriji Collegium artisticum

Sarajevo-x.com
Foto: D. Vekić
Foto: D. Vekić
Izložba Kolekcije Istanbul za Ars Aevi, koju priređuje eminentna kritičarka umjetnosti Beral Madra, nakon svoje istanbulske prezentacije u martu 2007. godine, u oktobru će biti postavljena u gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Kolekcija Ars Aevi, kolekcija djela najeminentnijih svjetskih umjetnika koji djeluju u polju vizualnih umjetnosti suvremenog doba, nastala je i razvija se kroz jedinstven projekt suradnje sarajevskog Projekta Ars Aevi sa nizom značajnih evropskih muzeja, fondacija i centara za savremenu umjetnost i gradskih administracija.

Dogovore o sudjelovanju umjetnika iz svih dijelova svijeta u ovom internacionalnom projektu ostvarili su, u protekloj deceniji, umjetnički direktori centara, galerija, fondacija i muzeja u zemljama koje su prvi ili bliski susjedi Bosne i Hercegovine, u Italiji, u Sloveniji, u Austriji. Segmenti Kolekcije Ars Aevi nazvani su po imenima gradova u kojima su organizirane, postavljene i promovirane osnivačke izložbe umjetničkih djela za Projekt Ars Aevi: Kolekcija Milano (1994-1999, Kolekcija Prato (1996), Kolekcija Ljubljana (1996), Kolekcija Venecija (1997), Kolekcija Beč (1998), Kolekcija Bolonjano (2004), Kolekcija Sarajevo (1994-2006).

U martu 2007, kroz suradnju sa gradom Istanbulom i Centrom za suvremenu umjetnost Beral Madre, Ars Aevi Kolekcija je obogaćena još jednim nukleusom, Kolekcijom Istanbul koju su svojim djelima formirali 13 internacionalno priznatih umjentika: Steve Sabella (Jeruzalem); Wafaa Yasin (Galileja); Sanan Aleskerov (Baku); Lamia Joreige (Bejrut); Vahram Aghasyan (Erevan); Khaled Hafez (Kairo); Shalva Khakhnasvili (Tbilisi – Pariz); Farhad Moshiri (Teheran); Dilek Winchester (İstanbul); grupa Xurban (Istanbul – İzmir - New York) i Andrej Đerković (Sarajevo). Izložbu „Kolekcija Istanbul za Ars Aevi”, priredila je eminentna kritičarka umjetnosti Beral Madra. Izložba je postavljena u izložbenom prostoru Feshane – I - Amire, napuštenoj fabrici fesova koja danas služi kao kulturni centar, prostoru u kojem su umjetnici boravili deset dana prije otvaranja izložbe stvarajući svoja djela. Djela su nakon dvomjesečne postavke izložbe u Istanbulu dopremljena u Sarajevo u maju 2007, te će u oktobru 2008. godine djela istanbulskog nukleusa Ars Aevi biti prezentirana u Sarajevu u gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Nasuprot prepoznatljivoj slici umjetnosti “zapada”, Kolekcija Istanbul u Kolekciju Ars Aevi donijela je sliku aktualnih problema koji zaokupljaju umjetnost “istoka”, tj. prostora južnog Kavkaza, Bliskog istoka i istočnog Mediterana. Nit koja povezuje djela ovih 13 umjetnika je njihova zaokupljenost uvjetima u kojima se umjetnost stvara, zaokupljenost stanjem duha i prostora njihovih sredina koje nose karakteristične kulturne, ali i sociopolitičke pečate. Istanbulski nukleus Kolekcije Ars Aevi će stoga Kolekciju i fizički snažno povezati sa zemljama Istoka, stvarajući ravnotežu velikom broju prisutnih djela zapadnih umjetnika.

Na ovaj način sarajevska kolekcija ostvaruje jedinstven kvalitet kolekcije savremene svjetske umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljeni umjetnici istoka i zapada, još jednom slijedeći kulturno-historijsku poziciju Sarajeva kao istinskog mjesta susreta kultura.

Izložba Ars Aevi će biti realizirana u suradnji sa Centrom za savremeu umjetnost BM iz Istanbula i galerijom Collegium artisticum iz Sarajeva, uz podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, UNESCO-a i Intesa Sanpaolo Banke, a bit će uključena u program 9. Evropskih književnih susreta Centra André Malraux.