Bošnjački institut
0

Izložba "Ko je tebi Reihl Kir?" u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Izložba Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) iz Beograda ”Ko je tebi Reihl Kir?”, autorice Tanje Simić Berclaz i Metaklinike, bit će otvorena u Sarajevu, 21. marta, u Bošnjačkom institutu Adil Zulfikarpašić u 19 sati.

Izložba "Ko je tebi Reihl Kir?" nastala je u saradnji sa Centrom za mirovne studije iz Zagreba, Biroom za ljudska prava iz Tuzle i Mirovnim institutom iz Ljubljane.

Gostovanje u Sarajevu usljediće nakon gostovanja u gradovima Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek) i Slovenije (Ljubljana, Maribor, Kopar).

U Hrvatskoj je izložba održana pod pokroviteljstvom aktuelnog predsjednika Ive Josipovića, a u Osijeku ju je otvorio bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Ova izložba, premijerno prikazana 23. jula 2010 u CZKD-u u Beogradu, prikazuje tragičnu sudbinu Slavonca Josipa Reihl Kira, načelnika Policijske uprave u Osijeku, koji je 1. jula 1991. godine kao jedna od prvih žrtava rata u Hrvatskoj ubijen u selu Tenje. Dvadeset i osam metaka u tijelu ovog policajca bili su odgovor na njegove višemjesečne mirovne napore da pokuša zaustaviti krvoproliće koje je usljedilo u bivšoj Jugoslaviji.

CZKD je ovom izložbom doprinio regionalnom projektu ”Manjine za manjine”, u namjeri da podsjeti na mirovnjaka Reihl Kira. Također, namjera organizatora je bila da se ovom izložbom ukaže na napore njegove supruge Jadranke Reihl-Kir, koja već dvadeset godina nastoji saznati istinu o ubistvu njenog muža, te da izvršioci i naredbodavci budu privedeni pravdi.

Gostovanje izložbe ”Ko je tebi Reihl Kir?” je, uprkos izvjesnim otporima, otvorilo bolne teme i potaklo burne diskusije, važne u regionu.

Nakon Sarajeva, izložba ”Ko je tebi Reihl Kir?” putuje u Tuzlu, Brčko i Bijeljinu, a zatim se vraća u Srbiju, i bit će predstavljena građanima Novog Sada, Niša i Novog Pazara.