Kultura
59

Izložba islamske kaligrafije Mirsada Smajovića u Beogradu

Piše: A. Dž.
U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika Srbije u Beogradu trenutno je postavljena izložba islamske kaligrafije slikara i kaligrafa iz Sarajeva Mirsada Smajovića.

Izložba će biti otvorena još nekoliko dana, a posjetioci imaju priliku pogledati 35 levhi u koje je autor uložio godine rada.

Radovi su postavljeni u umjetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a izložbu je otvorila historičarka umjetnosti i viša kustosica Natalija Cerović, uz prisustvo mnogobrojnih ljubitelja umjetnosti.

Smajović za naš portal kaže da mu je izuzetna čast što ima priliku izlagati u ovom beogradskom hramu kulture i umjetnosti.

"Prvi sam kaligraf koji je izlagao u Beogradu i izuzetno mi je drago zbog toga. Izložba je veoma posjećena zbog čega su je organizatori produžili za sedam dana", kaže Smajović.

Otvaranju izložbe prethodio je prijem u Bajrakli džamiji, kojem su prisustvovale brojne ličnosti iz društveno-političkog života Beograda: predstavnica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport, izaslanik predsjednika republike Srbije, princ Aleksandar Karađorđević, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica.

Mirsad Smajović Mirza rođen je u Sarajevu gdje je završio Prvu gimnaziju. Rock muzičar i gitarista bio je u periodu od 1986. do 2000. godine. U periodu od 1974. do 1978. godine izučava kaligrafiju i Kur'an kerim pismo pod nadzorom prof. Ešrefa Kovačevića i hfz. Kadrije Jakupija. Profesionalno se počinje baviti kaligrafijom 1998. godine. Nagrađivan je i pohvaljivan od pakistanskih i iranskih profesora za doprinos islamskoj kaligrafiji. Kanton Sarajevo 2009. godine proglasio ga je istaknutim samostalnim umjetnikom.