Izložba i revija filigranskog nakita

S
Sarajevo-x.com
10.12.2008. u 09:59
0
0
Izložba i revija filigranskog nakita
0
Izložba i revija filigranskog nakita Mensur Bektić
U Bošnjačkom institutu u četvrtak, 11. decembra 2008. u 19 sati bit će upriličena izložba i revija ručno izrađenog nakita tradicionalnom filigranskom tehnikom Mensura Bektića, majstora filigrana.
Bektić je stručni saradnik u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i ovo je njegova druga samostalna izložba u Bosni i Hercegovini. O filigranskoj umjetnosti i radu autora na otvaranju izložbe govorit će doc. dr. Mirza Hasan Ćeman.

Izložba će biti postavljena od 11. do 20. decembra u prostorijama Bošnjačkog instituta, Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo.

Filigranski zanat, za koji se pretpostavlja da su ga u naše krajeve donijeli Dubrovčani, sačuvan je do danas i postoji nekolicina majstora koji čuvaju tradiciju u izradi nakita. Među njima je i Mensur Bektić, koji je umijeće izrade filigrana naslijedio od svog oca, a njegov otac od svog, rahmetli Alije Bektića koji je izradio ćirake za Begovu džamiju. U muzeju u Beču čuva filigranskom tehnikom urađena kvočka sa pilićima, djelo Bektićevog pradjeda, što je bio poklon nekadašnjem francuskom konzulu u BiH.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: