Kultura
0

Izložba i radionica Hana Benninka

Sarajevo-x.com
U okviru programa Flying Dutchmen, koji Jazz Fest realizira u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske, tokom 7. i 8. novembra posjetioci 12. Jazz Festa Sarajevo 2008 u galeriji Roman Petrović moći će pogledati izložbu crteža holandskog umjetnika Hana Benninka, te prisustvovati muzičkoj radionici ovog umjetnika.

Ovaj je svestrani umjetnik prije nekoliko sedmica osvojio prestižnu evropsku nagradu – European Jazz Prize, te je proglašen evropskim muzičarom godine. Bennink će u okviru Jazz Festa održati dva koncerta: solo koncert održat će 7. novembra na Solo Stageu u Domu Vojske Federacije, dok će drugi koncert održati kao član kvarteta Mishe Mengelberga dan kasnije na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih.

Han Bennink školovani je grafički umjetnik koji je svoje slike, crteže i instalacije izlagao na brojnim izložbama, a njegovi radovi nalaze se i u brojnim evropskim muzejima i galerijama.

Na 12. Jazz Festu, Han Bennik će 8. novembra u 12.00 u galeriji Roman Petrović održati i radionicu za mlade muzičare i studente muzike. Prijave za ovu besplatnu radionicu, zainteresirani mogu slati na [email protected].