Kultura
0

Izložba i promocija u okviru "Šantićevih večeri poezije"

SRNA
Šemsudin Zlatko Serdarević (Foto: Bljesak.info)
Šemsudin Zlatko Serdarević (Foto: Bljesak.info)
U okviru večeri poezije posvećenih pjesniku Aleksi Šantiću, u Mostaru je održana izložba dokumentarne građe "Trgovačke firme mostarskih Srba kroz istoriju", a u Nevesinju je promovisan novi putopisno-novinarski zapis Mire Lolić Močević "Vezuj konce za nebo".

Izložbu autora Šemsudina Zlatka Serdarevića u okviru 94. "Šantićevih večeri poezije" sinoć je u Vladičanskom dvoru u mostarskom naselju Brankovac otvorio sveštenik Radivoje Krulj.

Ovom prilikom predstavljena je i Serdarevićeva knjiga "Štamparsko-izdavačka i knjižarska djelatnost mostarskih Srba 1878–2012".

Serdarević je podsjetio šta se sve u Mostaru nekada nalazilo ispisano ćiriličnim pismom, a kako je danas od toga ostao jedan mali dio.

Prema njegovim riječima, Evropa, kojoj teži i BiH, razvija sve više kultura, jezika, pisama, dok se na ovim prostorima uništava ono što je ostavilo velikog traga.

Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Mostara Branislav Rajković rekao je da je ovo bilo i prisjećanje na sve trgovine, fabrike i banke koje su doprinosile razvoju grada u privrednom, ali i kulturnom smislu tog vremena.

Promocija putopisno-novinarskog zapisa Mire Lolić Močević "Vezuj konce za nebo", autorsko viđenje pet zemalja i njihovih najznačajnijih hrišćanskih svetinja, sinoć je održana u galeriji u Nevesinju, kao drugoj pjesnikovoj kući.

Posjetioci su ovom prilikom uživali i u muzici, koju su izvodili profesori nevesinjske Muzičke škole "Sveti Roman Melod".

Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info

Predstavljanje knjige organizovali su "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" iz Mostara, u saradnji sa nevesinjskom "Prosvjetom" i Galerijom.

"Šantićeve večeri poezije" počele su u nedjelju, 29. septembra, u Mostaru. Manifestaciju je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Kulturna manifestacija, koja ima višedecenijsku tradiciju očuvanja uspomene na Šantića, završava se u nedjelju, 6. oktobra, kada će na velikom stepeništu u Starom gradu biti održano veče savremenih mostarskih pjesnika i predstavljanje knjige poezije "Svakodnevni smak svijeta" pjesnika Stevana Tontića.