"Muzej u egzilu"
13

Izložba i promocija knjige "Crtež u bh. dizajnu" Asima Đelilovića u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
U Umjetničkoj galeriji BiH će 6. septembra u 19 sati biti otvorena izložba i upriličena promocija knjige "Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu" Asima Đelilovića.

"Muzej u egzilu" je platforma usmjerena ka promociji bosanskohercegovačkog dizajna u modernom dobu, tačnije od vremena Austro - Ugarske uprave do danas. Sama ideja nastala je 2009. godine. Od tada do danas autor Asim Đelilović uspio je oformiti kolekciju - jezgro zbirke koja danas broji više od 3.000 eksponata; objaviti knjigu pod nazivom "Muzej u egzilu – Bosna i Hercegovina u modernom dobu" (na našem i na engleskom jeziku), koja predstavlja sve najvažnije segmente zbirke te organizirati nekoliko izložbi u Sarajevu, Bugojnu i Kranju (Slovenija).

U saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Travnika pripremio je i objavio knjigu "Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu" – bosanko izdanje; te elektronsko izdanje knjige na engleskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva 2017. godine. Ova knjiga pravi pregled autora iz Bosne i Hercegovine, kao i autora iz inostranstva koji su radili na projektima koji su dolazili iz Bosne i Hercegovine. Vremenski period koji ovaj izbor prati je u rasponu od 1900. (Paviljon Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi u Parizu) do 2015. godine.

Pažljivim uvidom u odabranu građu koja pripada fundusu zbirke "Muzeja u egzilu" primjećujemo vitalnost crteža kao interpretativnog postupka i njegovu ulogu i značaj u ostvarenju različitih kreativnih ciljeva; onih vezanih za dizajn enterijera, oblikovanje arhitekture, oblikovanje proizvoda industrijskog dizajna, oblikovanje informacija vizuelnim sredstvima i za ilustraciju.

Među autorima zastupljenim u ovoj knjizi su Alphons Mucha, Norbert i Walter Neugebauer, Ismet Mujezinović, Pablo Picasso, Mersad Berber, Abdulah Kozić, Mirko Ilić, Zlatko Ugljen, Ismar Mujezinović, Mirsad Konstantinović, Aleksandra Nina Knežević i Omer Halilhodžić.