Kultura
0

Izložba i potpisivanje Deklaracije o saradnji na Dan arhiva BiH

Klix.ba
U prostoru Muzeja Sarajeva u Brusa bezistanu jučer je prigodnom izložbom i potpisivanjem Deklaracije o saradnji obilježen Dan arhiva i arhivske službe BiH.

Gostujuća izložba "Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici" rezultat je dosadašnje saradnje Historijskog arhiva Sarajevo sa šest arhivskih institucija iz Slovenije i Hrvatske (Celje, Ptuj, Maribor, Zagreb, Varaždin, Međimurje).

Izložbu je svečano otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, a prisutnima su se obratili i direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović, ravnatelj hrvatskog Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH Izet Šabotić, dožupanica Županije Međimurske Sandra Herman te ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Nives Tiganj, te predstavnici arhiva iz Maribora, Celja, Zagreba, Međimurja, Varaždina, Vukovara, Pančeva, Brčkog, Banjaluke, Tuzle, Širokog Brijega, Mostara, Travnika i Sarajeva, te Arhiva BiH.

Potpisivanjem Deklaracije o saradnji između Historijskog arhiva Sarajeva i Državnog arhiva za Međimurje bit će pospješena dosadašnja saradnja, te će biti pokrenuta realizacija zajedničkih projekata ove dvije arhivske institucije, kao i razmjena informacija, podataka, izložbi i drugog arhivskog gradiva. Deklaraciju o saradnji su potpisali ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar i direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović.

Gradovi, trgovišta i mjesta koja su tema izložbe, također su predstavljena i specifičnim brendovima i priozvodima tih sredina, kao što su hrana, vino, ručni radovi i drugo.