Kultura
0

Izložba "Herta Müller: Začarani krug riječi" u Galeriji MAK

Klix.ba
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti u saradnji sa Goethe institutom Bosne i Hercegovine organizuje izložbu "Herta Müller: Začarani krug riječi", u srijedu, 16. aprila u 19:30 sati.
Izložbu možete pogledati od 16. aprila do 13. maja u Galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Izložbom "Herta Müller: Začarani krug riječi" Goethe Institut želi prikazati život i rad ove rumunsko-njemačke književnice i dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Izložba ide autoričinim tragovima počevši od njenog djetinjstva u švapskom Banatu sve do dodjele Nobelove nagrade za književnost.

Prikazani su dokumenti i fotografije iz porodičnog vlasništva Herte Müller. U televizijskom intervjuu autorica govori o svojem vremenu u Rumuniji i Njemačkoj, o preseljenju, pisanju, ali i o tome šta je pokreće. Do riječi dolaze i saputnici, naprimjer autori iz "Akcijske grupe Banat". Isječci, takozvani "spisi Securitatee", dijelovi tajnih spisa komunističke policije iz Rumunije, izvještavaju o rigoroznom i neprijateljskom političkom sistemu. Kolaži Herte Müller, koji su nastajali od kraja osamdesetih, prikazuju nepoznatu fasetu njenog stvaralaštva.

Ova putujuća izložba dorađena je verzija izložbe "Hladni nakit života", koja je osmišljena za književnu kuću u Minhenu i koja se mogla pogledati na drugim mjestima u Njemačkoj i u inozemstvu. Obje izložbe postavili su Lutz Dittrich i Ernest Wichner, koji slove kao najznačajniji poznavatelji života i rada Herte Müller.

Ulaz na izložbu u Galeriji MAK je slobodan.