Sastoji se od 12 radova
80

Izložba "Hands Full of Happiness" Amira Kurtagića će uskoro biti otvorena u Vijećnici

I. S.
U Vijećnici će 15. aprila u 20:15 sati biti otvorena izložba "Hands Full of Happiness" umjetnika Amira Kurtagića.

Ovom postavkom javnosti će biti predstavljeno 12 radova nastalih u periodu između 2019. i 2021. godine. Broj slika nije slučajnost, jer kroz ovu zbirku umjetnik oslikava autobiografsku refleksiju života kroz 12 mjeseci. Slikama velikih formata dominiraju detalji, boje, dinamika. Svaka slika vodi posmatrača u drugu, tj. novu dimenziju.

Prostor Vijećnice ima za umjetnika i sentimentalnu vrijednost. Odrastajući u Sarajevu, upravo uz pogled na Vijećnicu nastali su i njegovi prvi umjetnički radovi te je upravo Vijećnica, pored Vječne vatre bila i inspiracija umjetnikove prve samostalne izložbe "Krovovi Sarajeva".

Maestralni prostor Vijećnice idealan je za predstavljanje slika velikih dimenzija, koje će posjetioci imati priliku pogledati u periodu između 15. i 30. aprila 2023.

Amir Kurtagić je bosanskohercegovački samouki slikar i mašinski inžinjer sa adresom u Njemačkoj. Njegovi prvi radovi nastali su još u djetinjstvu, a sa 15 godina počinje oslikavati tehnikom ulje na platnu. U estetici svakodnevnog života pronalazi inspiraciju te su i njegovi motivi raznoliki - od mrtve prirode, arhitekture, pejzaža do ljudi. Figure i objekti dominiraju djelima, a njegove izložbe i serije postaju sve više tematske. Kroz svoje šarene i raznolike kolekcije uvijek nastoji ispričati priču.