{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba grafika Mehmeda Slezovića

F
12.10.2011. u 20:09
0
0
Izložba grafika Mehmeda Slezovića
0
Izložba grafika Mehmeda Slezovića
Mehmed Selezović
Izložbom grafika u galeriji "Preporod" u utorak se sarajevskoj publici predstavio akademski slikar i grafičar Mehmed Slezović iz Novog Pazara.
Izložbu je otvorio Šaćir Filandra, koji je između ostalog rekao da je riječ o umjetniku koji zaslužuje značajniji tretman, a Slezovićeve grafike okarakterisao je kao nadahnute intelektom.

Mehmed Slezović (1960) rođen je u Novom Pazaru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1985. godine, odsjek slikarstva, kod prof. Radenka Miševića. Postdiplomske studije slikarstva završio je 1987. kod prof. Mome Antonovića, a postdiplomske studije grafike 1990. kod prof. Emira Dragulja na istom fakultetu.

"Mala forma umjetničke grafike, suštinski bliža davnim autentičnim počecima i onom dijelu zanatskog bića koje ima u sebi, predstavlja izazov svakom grafičaru. Znanje i tehničko-zanatska vještina, neophodni su preduslovi da bi umjetnikov lični poetski iskaz došao do cjelovitog i zrelog likovnog rješenja u ograničenim dimenzijama ploče i papira.

Mehmed Slezović se od samog početka bavljenja grafičkim medijem opredijelio za veoma zahtjevnu i mukotrpnu tehniku mezzotinte koja pripada dubokoj štampi", zapisala je o Slezoviću Ivona Rajačić-Barandovski, istoričarka umjetnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: